V javnosti so zaokrožili dokumenti delovne skupine na Ministrstvu za zdravje, ki nakazujejo ponovne aktivnosti v zvezi s celostno prenovo službe nujne medicinske pomoči. Iz njih je mogoče razbrati, da tudi aktualna Vlada ponovno razmišlja o ukinitvi nujne medicinske pomoči v nekaterih zdravstvenih domovih.

Tako bi tudi v Zdravstvenem domu v Zagorju ob Savi in v Hrastniku v nočnem času, med vikendi in ob praznikih lahko ostali brez zdravnika, občani, ki se znajdejo v življenjski nevarnosti, pa bi se morali obrniti na urgentni center v Splošni bolnišnici Trbovlje.

Gre za ponoven poskus ukinjanja dežurnih služb v lokalnih zdravstvenih domovih, ki ga je poskušala uvesti že prejšnja Vlada, a je po številnih protestih slovenskih županov predlog umaknila.

Župana Občin Zagorje ob Savi in Hrastnik Matjaž Švagan in Marko Funkl sta zato predsedniku Vlade RS dr. Robertu Golobu poslala protestno pismo, v katerem sta mu predstavila pomembnost ohranitve nujne medicinske pomoči v sedanjem obsegu v občinah Zagorje ob Savi in Hrastnik. Med drugim sta zapisala, da na kakršno koli ukinjanje ali kratenje osnovnih pravic naših ljudi ne bosta pristala in protestno pismo, ki sta ga v vednost poslala tudi ministru za zdravje, zaključila z besedami: »V primeru, da boste s predlogi nadaljevali brez širše javne razprave ali celo sprejeli odločitve brez soglasja lokalnih skupnosti, bomo primorani uporabiti vsa pravna sredstva, saj nikakor ne bomo dovolili kratenja pravic našim občankam in občanom.«

Podobni protesti prihajajo tudi iz drugih slovenskih občin, seveda predvsem iz podeželja. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes dogajanje okrog dežurstev za medije komentiral na kratko: »Ministrstvo ni uradno sprejelo nobenih sklepov okrog prenove službe nujne medicinske pomoči. In tu bom postavil piko.«

Savus

Foto: arhiv Savus