V Sloveniji ima prostovoljstvo dolgo in bogato tradicijo, saj povezuje ljudi tako na lokalnem, kot tudi na nacionalnem nivoju. Vlada Republike Slovenije je v letošnjem letu aktivno pristopila k pripravi samostojne Strategije razvoja prostovoljstva za obdobje 2024 – 2028, ki bo v svojih ciljih naslovila tudi potrebe, ki so jih izpostavile prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom ob oddaji letnih poročil o prostovoljstvu.

Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v RS za leto 2022, s katerim se je Vlada seznanila 20. julija, je razvidno, da je Zasavska regija deseta regija v državi po številu prostovoljskih organizacij (76) in deseta po številu organizacij s prostovoljskim programom (11), dvanajsta po številu prostovoljcev (2.285), enajsta po številu opravljenih prostovoljskih ur (156.880) in prva po povprečnem številu prostovoljskih ur na posameznega prostovoljca (68,7).

Glede na prejšnje poročilo je naraslo tako število organizacij, ki so sporočile podatke, kot tudi število prostovoljcev in prostovoljskih ur. Največ prostovoljskih ur na prostovoljca opravijo ravno v zasavski regiji (68,7), sledita ji posavska in osrednjeslovenska regija.

»Za izvajanje številnih prostovoljskih aktivnosti se zahvaljujemo vsem organizacijam, javnim zavodom, mentorjem, prostovoljcem in prostovoljkam, posebna zahvala za prepoznavanje prostovoljstva in podporo prostovoljstvu pa gre zagotovo tudi Občini Hrastnik in Občini Trbovlje, ki sta tudi prejemnici naziva Prostovoljstvu prijazna občina 2023,« je v sporočilu za javnost zapisala Sabrina Lever iz Slovenske filantropije.

Savus

Foto: Slovenska filantropija