»V iztekajočem se letu smo doživeli veliko, še leto nazaj, nepredstavljivih dogodkov, ki so nam povsem spremenili ritem življenja. Prostovoljci programa Starejši za starejše (SzS) se trudimo iskati poti in načine spletanja vezi z našimi oskrbovanci tudi v teh težkih časih,« poroča Jerica Laznik iz hrastniškega Društva upokojencev.

Prepričani smo, da nam to uspeva. Pri idejah in načinih varnih osebnih stikov znamo biti zelo iznajdljivi. Toda na naše starejše oskrbovance vsa ta negotovost, prepovedi, strah in nemoč traja občutno predolgo in jim jemlje moči. Tako smo vse svoje moči usmerili v razne oblike druženja, pogovore in seveda tudi oskrbo s hrano in zdravili in jih vzpodbujali, da dobro zaščiteni vsak dan opravijo kak kratek sprehod v bližini doma, naj rešujejo križanke, berejo knjige, se zamotijo z ročnimi deli ter nudimo še veliko drobnih uslug in pomoči, ki jim olajšajo in polepšajo vsakdan.

Pozabili nismo niti na novoletna voščila in darila za naše starejše, predvsem tiste, ki živijo sami. V decembru smo se prostovoljci programa SzS v sodelovanju s CSD Hrastnik pridružili dobrodelni akciji Božiček za en dan in z res krasnimi darili razveselili starejše in razdelili veliko humanitarnih paketov Karitasa. Z donacijo izdelkov Steklarne Hrastnik, podjetja Pavčnik d.o.o. Dol pri Hrastniku in Mercatorja ter ročnimi izdelki prostovoljcev in udeležencev programa pa smo pripravili lična darila in z njimi obdarili naše starejše. Tako smo bili srečni in zadovoljni oboji – starejši in prostovoljci. Malo smo lahko poklepetali, si zaželeli lepe praznike, izmenjali nasmehe in se počutili lepo.

Za vse nas si srčno želim, da se bomo v letu 2021 lahko družili brez strahu okužbe, se srečevali in brezskrbno poklepetali, živeli svoja življenja po svojem običajnem ritmu in se drug drugemu nasmehnili s tisto posebno iskrico v očeh, ki pogreje srce in ožari obraz.

Jerica Laznik

Foto: arhiv DU Hrastnik