V Trbovljah so na predvečer občinskega praznika na slovesni prireditvi podelili tudi letošnja občinska priznanja. Županja občine Jasna Gabrič je podelila posebno priznanje županje Ibanu Janezu Bizjaku za izjemen prispevek na področju alpskega smučanja v Občini Trbovlje.

Objavljamo obrazložitev za posebno priznanje županje občine Trbovlje.

Ivan Janez Bizjak

Ivan Janez Bizjak ali Jani, kot ga poznajo vsi člani Smučarskega društva Trbovlje (SDT), je eden izmed najstarejših članov društva, istočasno tudi eden izmed članov z najdaljšim stažem in preverjeno najstarejši ter še vedno popolnoma aktiven član smučarskega društva.

Jani je začel v Smučarskem društvu Trbovlje sodelovati kot mladinski tekmovalec v letu 1957 ter nadaljeval tekmovalno pot kot član vse do leta 1965, ko je opravil izpit za takratnega vaditelja smučanja in svojo energijo preusmeril v vzgojo mladih kadrov ter smučarskih tekmovalcev. V letu 1970 je svoje smučarsko znanje  uspešno nadgradil tudi z izpitom za trenerja alpskega smučanja pri profesorju Janezu Šmitku v skupini znanih smučarskih tekmovalcev in trenerjev, kot so Tone Vogrinec, Oto Pustoslemšek in Niko Štravs.

Po letu 1970 se je v okviru Smučarskega društva Trbovlje pridružil ekipi lokalnih smučarskih strokovnjakov, ki so pripeljali skupino takrat mladih smučarjev iz Zasavja vse do FIS programa tekmovanj. Bil je smučarski vaditelj, ki je učil mnoge generacije otrok veščin smučanja.

V navedenem obdobju se je pokazala tudi potreba po boljši lokalni smučarski infrastrukturi, kar Janija ni ustavilo. Od vsega začetka svojega aktivnega sodelovanja pri Smučarskem društvu Trbovlje je prav tako aktivno sodeloval tudi pri izgradnji zasavskih smučišč ter svoje praktično znanje neprestano nadgrajeval s formalnim.

Jani je večkrat potrjeval licenco za trasiranje smučarskih tekmovalnih prog, pridobil licenco ISIA, ob koncu 70-tih sodeloval pri izgradnji smučišča Vrhe-Medvednica in leta 1989 prevzel vlogo njegovega tehničnega vodje. Leta 2003 je opravil izpit za nadzornika na smučiščih in ga leta 2007 nadgradil z izpitom za vodjo obratovanja krožnih žičnic.

Smučišče Vrhe-Medvednica je danes eno zadnjih še delujočih zasavskih smučišč, ki obratuje predvsem zaradi zaslug Ivana Janeza Bizjaka, ki vsako leto, kljub svojim že častitljivim 83 letom, še vedno opravlja funkcijo vodje obratovanja žičnice Vrhe Medvednica, delo nadzornika na omenjenem smučišču ter poleg vsega navedenega tudi funkcijo predsednika nadzornega odbora Smučarskega društva Trbovlje.  Na takšen način vsako leto opravi vsaj 500 prostovoljnih ur ter s svojim požrtvovalnim delom še vedno omogoča mladim, da se lahko v lokalnem okolju spoznavajo s smučarskim športom.

Ker njegovo požrtvovalno delo v smučarskem športu ni bilo nikoli nagrajeno ne denarno niti kako drugače, je njegov prispevek v Občini Trbovlje na področju alpskega smučanja neprecenljiv in vreden občinskega priznanja za kar si zasluži posebno priznanje županje občine Trbovlje.

Savus

Foto: Občina Trbovlje