Danes se v Hrastniku končuje festival Rdeči revirji. Za konec bodo pripravili še nekaj zanimivih predstav, zaključili pa s krumpantočem pred Delavskim domom. V Trbovljah bo nocoj koncert Delavske godbe Trbovlje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 5. junij 2022

Vreme

Danes  bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto, lahko tudi v noči na ponedeljek. V ponedeljek bo poslabšanje s padavinami, ohladilo se bo.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta na Dolu pri Hrastniku je promet do 30. oktobra urejen izmenično enosmerno, zapora je pomična, sanirajo vozišče, dograjujejo pločnik in cestni priključek.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov elektrike.

Elektro Ljubljana, Distribucijska enota Trbovlje, nadzorništvo Litija, obvešča odjemalce, da bo jutri od 8. do 16. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Renke. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Rdeči revirji v Hrastniku

Ob 15. uri Rudarska godba na pihala, koncert, ploščad pred Delavskim domom

Ob 15.20 uri Katjuša Kovačič in Nikola Orešković: Izrazi se, delavnica fizičnega gledališča VII za Osnovno šolo narodnega heroja Rajka Hrastnik, nastop, park »Rdeči revirji« za Log 7

Ob 15.30 uri Društvo Marionetno gledališče Jurček: Volk in kozlički, marionetna lutkovna predstava, premiera, Delavski dom

Od 16. do 18. ure Urška Pavlovič, Skupinsko slikanje, delavnica, park »Rdeči revirji« za Log 7

Ob 16. uri Projekt CULDIVE – mednarodni trening mladinskih delavcev, predstavitev produkcije/predstava, park »Rdeči revirji« za Log 7

Ob 16.30 uri Fluid balance & Odtiz: A ti je že kdo reku, da si čud’n?, ulični performans, park »Rdeči revirji« za Log 7

Ob 17. uri Danijela Zajc: Niti, predstava sodobnega cirkusa, park »Rdeči revirji« za Log 7

Ob 17.30 uri Studio 25 & Diaspora: Afrofonija, plesno-glasbeni spektakel, parkirišče pred OŠNHR

Ob 18. uri Turistično društvo Hrastnik, zaključek s krumpantočem, ploščad pred Delavskim domom

Koncert Delavske godbe Trbovlje

Članice in člani Delavske godbe Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja vas po treh letih ponovno vabijo na tradicionalni letni koncert v nedeljo, 5. junija, ob 19.30 v gledališko dvorano Delavskega doma Trbovlje.

Kino Delavski dom Zagorje

Čebelica Maja 3: Zlato jajce

ob 10.30 uri

Mala Maja je živahna in radovedna čebelica, ki ne mara pravil in najnovejši film je ponovno pustolovščina, v kateri Maja in njen najboljši prijatelj Vili zapustita Makov travnik in se podata novim zapletom in zmagam naproti. Kraljica ji je odločno prepovedala kakršnokoli novo pustolovščino. Seveda je Maja ne posluša in se poda na zelo pomembno nalogo – dostaviti zlato jajce nazaj k svojim lastnikom v kolonijo mravelj, saj se ne more upreti, da ne bi pomagala še enemu žužku v težavah. Ko pa se »jajček« izvali, se morata Maja in Vili soočiti z največjo odgovornostjo do sedaj – s prekrasno, ljubko, malo mravljico, ki pa je v resnici prava mravlja princesa.

Žanr: sinhronizirana animirana pustolovščina (Avstralija, Nemčija), izvirni naslov: Maya the Bee 3: The Golden Orb (2021). Režija: Noel Cleary, scenarij: Adrian Bickenbach, Noel Cleary, Fin Edquist, Tess Meyer, Adam Rainford, igrajo: Benson Jack Anthony, Frances Berry, Christian Charisiou, Justine Clarke …

Kino DDT Trbovlje

Čebelica Maja 3: Zlato jajce

ob 18. uri

(vsebino preberi zgoraj)

Moj oče klobasa

ob 20. uri

Zoja živi v skoraj čisto običajni družini: oče Paul dela v banki, mama Véronique potuje po svetu in prodaja čokoladne praline za dedkovo podjetje, starejša sestra Fien in brat Kas pa sta vsak po svoje smešna in nadležna. Zoja se ne doma ne v šoli ne počuti najbolje – šolski svet se ji zdi kot džungla, kjer vlada zakon najmočnejšega, zato med odmori raje čemi sama ob steni. Nekega dne pa se njeno življenje postavi na glavo. Oče se odloči, da ima dovolj vsakodnevne rutine: končno bo sledil svojim najstniškim sanjam in postal igralec! Družina njegovo odločitev sprejme z začudenjem – je Paul pregorel in potrebuje nekaj mesecev počitka? Je to morda kriza srednjih let? Kdo bo odplačeval kredit za ogromno novo hišo? Kaj si bodo mislili ljudje? Zoja je edina, ki se postavi na očetovo stran: skupaj z njim ostane doma. Kot prava trenerka in menedžerka ga spremlja na tečajih in avdicijah, dokler Paul ne dobi svoje prve vloge v reklami za veganske klobase!

Žanr: komična drama (Belgija, Nemčija), izvirni naslov: Mijn vader is een saucisse (2021). Režija: Anouk Fortunier, scenarij: Jean-Claude Van Rijckeghem, Agnès de Lestrade, igrajo: Johan Heldenbergh, Savannah Vandendriessche, Hilde De Baerdemaeker …

Če veste še za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1922 se je v Bruni vasi pri Mokronogu rodil slikar Milan Rijavec. Mladost je preživel na Dolenjskem, v Ljubljani končal nižjo gimnazijo, potem pa vpisal učiteljišče, bil v partizanih, po vojni pa diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Kot likovni pedagog je delal na gimnaziji v Trbovljah. Bil je eden od soustanoviteljev slikarske kolonije Izlake – Zagorje leta 1964. Po upokojitvi se je popolnoma posvetil slikanju (glavno orodje njegovega izražanja so bili akvareli) in se leta 1971 preselil v Ljubljano. Umrl je leta 2018.

Leta 1972 je na današnji dan v Celju umrl gledališčnik Fedor Gradišnik. Rodil se je 20. januarja 1890 v Hrastniku. Širši slovenski javnosti je znan predvsem kot gledališki igralec, režiser in organizator. Po osnovni izobrazbi pa je bil farmacevt, saj je leta 1913 diplomiral na praški univerzi iz farmacije. Uveljavil je umetniško gledališče, kot režiser je bil zvest dramskemu besedilu. Izkazal se je tudi kot igralec, po 2. svetovni vojni pa kot organizator poklicnega gledališča v Celju, ki ga je dolgo vodil.

Leta 1982 se je rodil Gašper Ovnik, poslanec v novem sklicu Državnega zbora. Izvoljen je bil v Trbovljah in Hrastniku na listi Gibanje Svoboda. Ovnik je širše znan kot eden najboljših košarkarjev 3×3 košarke na svetu, doslej je bil zaposlen kot učitelj na OŠ Ivana Cankarja v Trbovljah. Bil je izbran za Zasavca leta 2016. Igral je tudi klasično košarko, v mladih letih odličen plavalec, po diplomi na Fakulteti za šport je bil tudi košarkarski trener. Bil je večkratni državni državni prvak in osvajalec turnirjev posvetu 3×3, največkrat z ekipo Pirana, je večkratni državni prvak v igri 1 na 1. Ponaša se z naslovom evropskega prvaka.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih mednarodni dni.

Savus