Direktor policijske uprave Ljubljana Boštjan Glavič je danes podelil medalje za hrabra in požrtvovalna dejanja. Med prejemniki so bili tudi policisti in občani iz zasavskih občin Mirko Prosenc, Robert Bajuk, Zoran Vidas, Sašo Žurga, Andrej Bračič, Jolanda Bozalo ter Marjetka in Marjeta Wallas.

Požrtvovalno gašenje požara

Medaljo za požrtvovalnost sta prejela občan Mirko Prosenc in vodja OKC PU Ljubljana Robert Bajuk, ki sta 11. julija 2020 po indirektnem udaru strele v drvarnico na območju Litije hitro ocenila situacijo in začela gasiti ogenj, ki je zelo hitro zajel drvarnico. S pogumnim in požrtvovalnim ravnanjem sta preprečila, da bi se ogenj razširil na ostale objekte v bližini in se tudi sama izpostavila veliki nevarnosti.

Reševanje ženske z mostu

Medalji za požrtvovalnost sta prejela policista Policijske postaje Zagorje ob Savi Zoran Vidas in Sašo Žurga, ki sta 28. septembra 2020 na mostu v Zagorju ob Savi opazila žensko, ki se je vedla nenavadno in pogledovala v reko. Presodila sta, da je vedenje ženske nenavadno, zato sta z vozilom obrnila in se ustavila v bližini. Ko sta se približevala mostu, sta videla, da se je ženska z mostu že odrinila. Policista sta s hitrim in primernim pristopom žensko ujela in ji preprečila skok z mostu v reko Savo. Žensko sta pomirila in predala reševalcem. Policista sta s svojo preudarnostjo, profesionalnostjo predvsem pa s čutom za pomoč sočloveku ženski rešila življenje.

Evakuacija in gašenje požara

Medalji sta prejela tudi policista PP Litija Andrej Bračič in Jolanda Bozalo, ki sta 30. novembra 2020 uspešno in dobro organizirano intervenirala ob požaru, ki se je razvil na strehi stanovanjske hiše na območju Litije. Hitro sta ocenila situacijo in pričela z evakuacijo ter se kljub močnemu dimu in slabi vidljivosti podala v pomoč stanovalcem. Policista sta s svojim nesebičnim in požrtvovalnim ravnanjem preprečila širjenje požara.

Reševanje ponesrečenke

Mati in hči Marjetka in Marjeta Wallas sta 6. decembra 2020 v gozdu na zelo težko dostopnem terenu na območju Trbovelj našli nezavestno, poškodovano in močno podhlajeno žensko. S prisebnim razmišljanjem in aktivnim delovanjem sta pripomogli k najdbi poškodovane, ki bi najverjetneje podlegla poškodbam oziroma podhladitvi. Občanki sta se nesebično in s tveganjem lastne varnosti in življenja spustili v globoko globel na zelo nevarnem terenu in ženski nudili prvo pomoč ter poskrbeli, da so do nje zelo hitro prišli reševalci in gasilci. Njuna pomoč je bila ključna, da je ženska preživela, zato si za svoji dejanji zaslužita medalji policije za požrtvovalnost.

Savus

Foto: PU Ljubljana