Danes je Španija za zasavske športnike izjemno uspešna država. Dopoldan je slavil zmago v svetovnem pokalu Peter Kauzer, popoldan pa na Vuelti še Primož Roglič. V ciljnem šprintu je ugnal vso konkurenco in visoko dvignil roke za enajsto etapno zmago na Vuelti.

Primož Roglič je v sprintu ugnal enega največjih tekmecev za končno slavje na Dirki po Španiji Remca Evenepoela. Z njim in sotekmovalcem v ekipi Jonasom Vingegaardom so povsem skupaj v skupnem seštevku. Roglič je z enajsto etapno zmago na Vuelti dosegel že 78. zmago v profesionalni karieri. Njegov moštveni kolega in na dosedanjih dirkah po Španiji najmočnejši pomočnik Sepp Kuss je po tej etapi oblekel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku.

V osmi etapi se je marsikaj dogajalo še pred zaključnim izjemno težkim, a kratkim vzponom in še nekaj kilometrov po gorskem cilju do ciljnega prostora. Zaključni vzpon na Zid Xorret de Catí je bil izjemno težak, saj se cesta v  manj kot štirih kilometrih s 600 metrov nadmorske višine vzpne na 1100 metrov na vrhu tega vzpona. Slaba dva kilometra pod vrhom je napadel Sepp Kuss, Remco Evenepoel, Primož Roglič in Jonas Vingegaard so se ga kmalu prijeli. V vodilni skupini so se jim priključili še štirje kolesarji, tempo je do vrha narekoval Evenepoel.

Roglič je v ciljnem sprintu osmerice potegnil in dobil to etapo. Evenepoel in Juan Ayuso sta prišla na cilj v istem času kot Roglič, Vingegaard in Kuss pa dve sekundi za njimi. Roglič je v skupnem seštevku zdaj sedmi z zaostankom 2:38. Za Evenepoelom zaostaja še sedem sekund, Vingegaard pa je še štiri sekunde za Rogličem.

Jutri kolesarja čaka še ena razgibana etapa (184 km) od Cartagene do vrha vzpona druge kategorije na prelaz Caravaca de la Cruz.

Savus

Foto: arhiv Savus