nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Prihajajo dopusti

Prehajamo v del leta, ko največ ljudi potuje. Pred odhodom na pot pa je potrebno poleg oblek s seboj vzeti tudi potovalno lekarno.

Dokumenti

Najprej bi vas radi spomnili na dokumente. Če jih ne boste pozabili doma, bo dopust veliko prijetnejši. Ne pozabite na (evropsko) zdravstveno kartico (naročite jo lahko na povezavi https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/zav_tujina/listine_tujina/ vsaj 4 dni pred odhodom), zavarovanje za tujino, osebno izkaznico/potni list. Pred potovanjem se prepričajte katera (če sploh) cepljenja so potrebna za vašo destinacijo (http://www.zdravinapot.si/ ), če je potrebno, obiščite osebnega zdravnika, priskrbite si vize in kontakte (veleposlaništvo, naslovi, ki jih je priporočljivo poznati, …). Za vsak primer si skopirajte prve strani dokumentov, plačilnih kartic.

Potovalna lekarna

Med prtljago naj se vedno najde prostor za potovalno lekarno. Vsebina naj bo prilagojena trajanju in destinaciji potovanja, še posebej ne pozabite svoje kronične terapije. Zdravila naj bodo označena in v originalni embalaži, da na meji ne bo težav. Če boste s seboj vzeli uspavala, narkotike ipd., prosite zdravnika za spremno pismo (priporočljivo v angleščini). Spremno pismo svetujemo tudi diabetikom, ki si vbrizgavajo insulin in s seboj nosijo tudi ampule in set za injiciranje.

Osnovnemu naboru potovalne lekarne (zdravila proti povišani temperaturi, bolečinam, potovalni slabosti, driski, bruhanju, alergijam) je potrebno dodati še izdelke oz. zdravila, glede na destinacijo in letni čas potovanja (repelente, sončne kreme, gaze, tablete za čiščenje vode,…).

V pomoč smo pripravili naslednji seznam:

dokumenti (osebna izkaznica ali potni list/ zdravstvena kartica/ zavarovanje za tujino/ potrdilo o cepljenju/ viza/ kontakti)

zdravila (kronična terapija/ proti povišani temperaturi, bolečini/ alergije/ potovalna slabost/ driska, bruhanje, želodčne težave/ zaprtje)

drugo (obveze za rane, žulje/ razkužilo/ škarjice/ termometer/ insekticidi, sredstva po pikih, opeklinah/ zaščita za sonce/ kondomi)

območja z večjim tveganjem (cepljenje/ antimalariki/ sterilne igle/ tablete za čiščenje vode)

Za vsa vprašanja in individualne nasvete smo na voljo med delovnim časom ali po elektronski pošti.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Previous article
Next article

Isti avtor