ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Prenovljena železniška postaja Zagorje

V petek, 26. aprila 2024, so v Zagorju odprli prenovljeno železniško postajo. Naložbo je vodila Direkcija za infrastrukturo, prenova železniške postaje je obsegala prenovo postajnega poslopja, novo peronsko in tirno infrastrukturo ter nov nadhod.

Zgradili so nov (28 metrov dolg in 3,40 metra širok) nadhod s stopnišči, ki bo omogočal varen in lažji dostop potnikov do peronske infrastrukture. Nova sta dva dvigala in zavetišče za potnike. Nosilna jeklena konstrukcija nadhoda je zastekljena z varnostnim steklom. Gre za prvi nadhod na slovenski železniški infrastrukturi v taki izvedbi.

Na novo so uredili tudi dva bočna perona uporabne dolžine 410 metrov z nadstrešnicami ter urbano opremo. V postajnem poslopju so uredili novo čakalnico, sanitarije in kurilnico. Obnovili so skladišče in uredili nove pisarniške prostore.

Veliko je novega tudi okrog železniške postaje. Uredili so parkirišče s 70 parkirnimi mesti za osebna vozila, štiri parkirna mesta za enosledna vozila ter 4 parkirna mesta, namenjena invalidnim osebam. Zgradili so tudi novo avtobusno postajališče in obračališče.

Prenovili so tudi tirno infrastrukturo, nadgradili so tire in tirne naprave v dolžini 1.700 metrov. Posodobili so tudi telekomunikacijske naprave, električne inštalacije ter vozno mrežo v dolžini 3 kilometrov.

»Ureditev železniške postaje Zagorje je potekala v okviru projekta uvedbe daljinskega vodenja prometa. V decembru 2023 so bila zaključena gradbena dela, ki so potekala od septembra 2022. Dela v vrednosti 22 milijonov evrov je sofinancirala Evropska unija v okviru instrumenta za povezovanje Evrope v višini 13,98 milijona evrov. Pogodbena vrednost: 19,14 milijona evrov (od tega 13,98 milijona evrov EU sredstev iz Instrumenta za povezovanje Evrope),« so o izvedenih delih sporočili z Ministrstva za infrastrukturo.

Trak sta prerezala župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Andrej Rajh. Župan je v nagovoru med drugim dejal: »Vsi naši projekti stremijo k temu, da se čim bolj uporablja javni prevoz, saj v Zagorju ob Savi vedno na prvo mesto postavljamo človeka in naravo. Železniška postaja pomeni vstopno točko v našo občino in urejena železniška postaja kaže na razvoj posameznega kraja oziroma lokalne skupnosti.«

Andrej Rajh je povedal, da ureditev železniške postaje v Zagorju ob Savi sodi v sklop projekta uvedbe daljinskega vodenja prometa, ki med drugim prinaša ureditev številnih postaj od Zidanega Mosta proti Ljubljani in Mariboru, ki je podprt tudi z evropskimi sredstvi.

Za kulturni program so poskrbeli učenci in učitelji Glasbene šole Zagorje in Vlado Poredoš.

Savus

Foto: Občina Zagorje


 

Isti avtor