V uredništvu smo prejeli zanimivo pismo trboveljskega arhitekta Jurija Kolenca. V spremnem dopisu je zapisal: »V prilogi pošiljam svoje razmišljanje o pevskem zboru Slavček in njegovem tvorcu g. Šuligoju. Prepričan sem, da me bo v tem razmišljanju podprlo kar nekaj Trboveljčank in Trboveljčanov. Prosim vas, če lahko moja razmišljanja objavite. Pismo je bilo g. županu poslano že pred desetimi dnevi, a odgovora nanj nisem dobil … Hvala, lep dan!« Pismo objavljamo v celoti.

Spoštovani gospod župan! V torek, 28. novembra, sem si z zanimanjem ogledal dokumentarni film o trboveljskem mladinskem zboru Slavček. Ob gledanju sem bil globoko ganjen. O tem zboru in njegovem zborovodji, gospodu Avgustu Šuligoju nam v času šolanja ni bilo povedanega nič, pa tudi kasneje ni bilo kaj prida informacij. Avtor filma nam je z dokumentarnimi posnetki in pričevanji še živečih in žal tudi že preminulih članic in člana prikazal veličino tega zbora in njegovega vodje. Upam, da si je film tako v dvorani DD kot tudi na TVS1 ogledalo čim več Trboveljčank in Trboveljčanov.

Menim, da bi si tvorec, dolgoletni vodja in dirigent, g. Avgust Šuligoj zaslužil več pozornosti mesta. Danes, ko iščemo in zavračamo kandidate za občinska priznanja in nagrade, bi verjetno brez zadržkov počastili njegov spomin.

Predlagam, da se glasbena šola Trbovlje poimenuje po Avgustu Šuligoju.

Če knjižnica nosi ime po pisatelju Tonetu Seliškarju, bi si glasbena šola lahko s ponosom pripela Šuligojevo ime. Res je, ni bil rojeni Trboveljčan, a je ime Trbovelj ponesel v širni svet. Prav neverjetno je bilo slišati in videti, da je bil prvi neposredni prenos zvoka iz Evrope v Ameriko prenos nastopa Slavčkov.

Lepo pozdravljeni!

V Trbovljah, 30. novembra 2023.

Jurij Kolenc, arhitekt«

Savus

Foto: Savus


 

Prejšnji članekDončićeva denarnica
Naslednji članekBožično novoletni koncert GŠ Trbovlje