HPV so virusi, ki povzročajo spolno prenosljivo okužbo. Gre za družino več kot 200 genotipov HPV, ki se prenašajo z neposrednim stikom s kožo ali sluznico okužene osebe – najpogosteje pri spolnih odnosih.

Pred njimi nisi varen ne pri vaginalnem, analnem ali oralnem spolnem odnosu. Okužbe s HPV so najpogosteje spolno prenosljive okužbe. Z njo se vsaj enkrat okuži večina spolno aktivnih ljudi. Pogostost okužb je najpogostejša pri mladostnikih in mlajših odraslih (v starosti 15 – 25 let). Okužba v večini primerov poteka brez simptomov. Kljub temu da oseba nima simptomov lahko vseeno prenaša virus na druge osebe. Okužbe s HPV so bolj pogoste pri tistih, ki imajo veliko spolnih partnerjev ali imajo spolne odnose z nekom, ki ima veliko partnerjev. Okužba s HPV se lahko (sicer redko) prenese z okužene matere na novorojenčka ob porodu.

Okužba s HPV, za katero ne poznamo zdravila, lahko povzroči različne zdravstvene težave. Večina okužb izzveni spontano v 6 – 12 mesecih brez bolezenski znakov in posledic. V primeru trajnih okužb pa obstaja večje tveganje za razvoj predrakavih sprememb in raka materničnega vratu. Nekateri manj rizični genotipi povzročajo genitalne bradavice, poznamo pa tudi 13 zelo nevarnih genotipov, ki lahko povzročijo raka materničnega vratu, nožnice in vulve pri ženskah, raka penisa pri moških ter raka zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih.

Predrakavih sprememb sami ne moremo opaziti dokler ne privedejo do resnih težav. Napredovali rak se pokaže s krvavitvijo iz nožnice ali zadnjika, vendar je takrat pogosto že prepozno za ozdravljenje. Ženske za okužbo najpogosteje izvemo zaradi brisa materničnega vratu oz. testa PAP. To je osnovna preiskava za uspešno odkrivanje predrakavih sprememb, ki ga opravijo pri ginekološkem pregledu. Tako pravočasno odkrijejo predrakave spremembe – še predno se razvije rak. Ob rednih pregledih se za 80% zmanjša verjetnost, da zbolimo za rakom materničnega vratu. V Sloveniji imamo presejalni program ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb v okviru katerega povabijo vsake 3 leta na odvzem brisa.

Žal trenutno  ne obstaja test HPV za moške, zato je potrebno poskrbeti za preventivo kot sta cepljenje in uporaba kondoma.

Najučinkovitejša metoda za zaščito pred HPV je popolna spolna abstinenca. Pri spolno aktivnih pa se zmanjša verjetnost okužbe v monogamnih zvezah – verjetnost okužbe se povečuje s številom spolnih partnerjev. Nujna je pravilna in dosledna uporaba kondoma. Vendar pa se je pri tem potrebno zavedati, da uporaba kondoma ne izniči popolnoma verjetnosti za okužbo, saj se virus zadržuje tudi na nekaterih delih kože oz. sluznice, ki jih kondom ne pokriva.

Eden najučinkovitejših ukrepov za preprečevanje okužbe in njenih posledic je cepljenje proti HPV. S cepljenjem se lahko prepreči predrakave spremembe in raka materničnega vratu kot pojav genitalnih bradavic.

Več o HPV lahko izveste v brošuri »Blazno resno o HPV«, ki jo je na pobudo Zveze slovenskih društev proti raku napisala Desa Muck. Brošuro lahko najdete na povezavi Blazno resno o HPV – lahko si jo prenesete in/ ali poslušate. Na vpogled jo imamo tudi v naši lekarni.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekČarobna Litija
Naslednji članekSerijski proizvajalci olimpijcev