Glasbena zasedba Pižoni je ekipa šestih formalno izobraženih mladih glasbenikov, ki kot za šalo pobirajo nagrade na različnih glasbenih natečajih po Sloveniji. Z avtorsko glasbo navdušujejo predvsem publiko, ki so ji blizu trši rockovski toni, progressive rock in fusion.

Letos so avtorskima skladbama Rumena soba in Sobota dodali še tretjo, Mavrične oči. Izšla bo 11. oktobra. Z njo so navdušili poslušalce na Bitki bendov in osvojili prvo mesto, s tem pa tudi prvo nagrado: snemanje avtorskega albuma v profesionalnem snemalnem studiu, kar jih predvidoma čaka še pred koncem leta.

To bo že drugo takšno snemanje, saj so prvega dobili kot nagrado za uspešno uvrstitev na glasbenem natečaju CMK Studio Live 2022. Tam so posneli prav Mavrične oči. Tudi sicer je bilo letošnje leto za Pižone zelo plodno, saj so svojo glasbo predstavljali na mnogih glasbenih natečajih in večjih dogodkih po Sloveniji. Na tekmovanju Glas mladih v Črnomlju so v skupnem seštevku zasedli drugo mesto in zmagali po oceni strokovne žirije. »Ta nagrada nam izjemno veliko pomeni in nam je dala še dodaten zagon za naše delo,« je povedal Anže Zaveršnik, klaviaturist Pižonov.

Med večje uspehe letošnje sezone sodita tudi nastop na glavnem odru Škisove tržnice maja v Ljubljani in nastop na dobrodelnem festivalu Gora rocka junija na Šentviški planoti v okolici Tolmina. Predstavili so se tudi na različnih dogodkih in festivalih v Mariboru, Celju in Kamniku, kjer so krepko razgreli občinstvo.

Pižoni so zbrani z vseh vetrov, saj sta Peter Jeretina (električna kitara in spremljevalni vokal) Luka Jeraj (bobni) iz Zasavja, Anže Zaveršnik (klaviature in spremljevalni vokal, Špela Pokorn (akustična in električna kitara, spremljevalni vokal) in Klara Tiselj (glavni vokal) s Štajerske, Matija Mervič (bas kitara in spremljevalni vokal) pa z Gorenjske. Kadar Pižoni niso zasedeni z odrskimi nastopi, svojo ljubezen do glasbe delijo na glasbenih delavnicah za mlade. Spomladi so izvedli dve tovrstni delavnici; eno za tolkalce in eno za pihalce.

Savus

Foto: Ualid Amrani, Miro Hrkalović


 

Prejšnji članekEvropski dan jezikov
Naslednji članekDanes dogaja