Kdo je Peter Čas?
Diplomiral in magistriral je na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. V času svoje poslovne poti je nadaljeval z različnimi izobraževanji s tehničnega in vodstvenega področja, med katerimi so tudi izobraževanja na poslovni šoli IEDC – Bled.

Svojo poklicno pot je začel v Gorenju, kjer je vodil različne oddelke. Ob opravljanju funkcije tehničnega direktorja v podjetju Gorenje Valjevo je soustvarjal tovarno s 600 zaposlenimi, ki je bila rezultat uspešno zaključenega »green field« projekta. Svojo poslovno pot je nadaljeval v matični družbi Gorenje v Sloveniji. Po službovanju v Gorenju je v skupini SIJ med letoma 2014 in 2016 kot generalni direktor vodil družbe Noži Ravne, Serpa in Sistemska Tehnika in v letu 2016 združitev teh družb v novo skupno podjetje SIJ Ravne Systems. Ta podjetja je med ostalim transformiral iz zelo tradicionalnih družb v sodobna, družbeno odgovorna podjetja z odličnimi izhodišči za obsežno organsko in akvizicijsko rast. Med septembrom 2016 in marcem 2017a je opravljal funkcijo generalnega direktorja SIJ Acroni.

Peter Čas se je za nadaljevanje svoje poslovne poti v Steklarni Hrastnik odločil na podlagi vizije, vrednot in strateške usmerjenosti Steklarne Hrastnik, ki postavlja v središče zaposlene. »Verjamem v odprto komunikacijo, čiste odnose, kar pozitivno vpliva na motivacijo zaposlenih, to pa se odraža v strasti in predanosti do učenja in dela, katerega rezultat so inovativni in visoko kakovostni izdelki. Verjamem pa tudi v strategijo Steklarne Hrastnik in njen postopen prehod v nišni visoko kakovostni segment. Prepričan sem, da podjetja v Sloveniji glede na njihovo velikost niso primerna za nizkocenovno proizvodnjo,« je ob predstavitvi poudaril Peter Čas ter dodal: »Pri svojem delu sem in bom tudi v prihodnje zasledoval operativno odličnost, fleksibilnost in usmerjenost h kupcem ter skrb za zaposlene in okolje. Zavedam se pomena in odgovornosti do ljudi in okolja, ki sobivajo s steklarno,« je dejal Čas 24. aprila na novinarki tiskovni konferenci, na kateri so ga predstavili kot novega generalnega direktorja Steklarne Hrastnik. Ob prevzemu vodenja pa je za spletni časopis Zasavc.net nastal kratek pogovor.

Gospod Čas, obuli ste kar velike čevlje dosedanjega generalnega direktorja Steklarne Hrastni Andreja Božiča. Kako se počutite?

Gospod Božič je pustil neizbrisen pečat v Steklarni Hrastnik z izjemnim delom, z izjemno transformacijo podjetja. Seveda je velik izziv prevzeti upravljanje podjetja in ga skupaj s sodelavci voditi naprej, saj je Steklarna profitabilna firma, ki ima še možnost rasti, ki ima začrtano strategijo. Ta se ne bo menjala, še vedno bomo v ospredje postavljali zaposlene, dvig njihovih kompetenc, izboljšanje delovnih pogojev. Še naprej bomo vlagali v učinkovitost proizvodnje in razvoj, še posebej v razvoj inovativnosti in tehnologije.

Zakaj ste se odločili, da sprejmete izziv v Steklarni Hrastnik?

Sam proces izbire novega direktorja je bil zelo zanimiv, predstavili so mi cilje in strategijo, kaj želimo, kako bo organizirana Steklarna Hrastnik znotraj novega holdinga. Sam imam  izkušnje s sodelovanjem pri izgradnji tovarne, transformacijo podjetja. To je zelo zanimivo področje, vedno sem zasledoval operativno odličnost, to me zelo privlači. Nadaljevati delo v Steklarni Hrastnik, ki ima ob transformaciji, ki je bila izvedena, odlične pogoje za nadgradnjo operativnih odličnosti, je zame še poseben izziv.

Verjetno se boste vozili na delo v Hrastnik. Je vsakodnevna pot v Hrastnik dolga?

Iz Savinjske doline do Hrastnika vožnja ni tako dolga, izkoristim jo za dobro pripravo na delo v Steklarni.

Marko Planinc

Prejšnji članekFotogalerija s sprejema Primoža Rogliča
Naslednji članekPoletno urejanje hrastniške osnovne šole