Zasavski policisti so imeli pretekli teden polne roke dela. Obravnavali so prometne nesreče, kršitev javnega reda in mira, ponarejanje listin, goljufijo, roparsko tatvino, bili obveščeni o požaru in zasegli snov, za katero obstaja sum, da gre za prepovedano drogo.


PP Hrastnik

Hrastniški policisti so v ponedeljek obravnavali prometno nesrečo z samoudeležbo voznika mopeda, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel na lokalni cesti pri Krištandolu in se pri tem lažje telesno poškodoval. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je vozil z 1.03 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Zoper njega vodijo postopek o prekršku.

V sredo so policiste obvestili o roparski tatvini včeraj dopoldan v okolici Hrastnika. Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odnesel nakit in lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca v družbi še dveh oseb odpeljala z avtom znamke Renault sive barve. To jim je skušal preprečiti mož oškodovanke, storilci pa so kljub temu pobegnili. V dogodku ni bil nihče poškodovan. Opis storilcev: štirje mlajši moški, vsi so nosili kirurške maske, vsi manjše rasti, eden od njih je bil oblečen v svetlo modre jeans hlače in bele športne copate. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

“Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi, da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti ob tem občanom  svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa tudi če »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj,” so zapisali na PU Ljubljana.


PP Trbovlje

V ponedeljek so policisti občanu zasegli snov, za katero sumijo, da gre za prepovedano drogo. V primeru potrditve čaka kršitelja prekrškovni postopek.

V sredo v jutranjem času so policisti obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo na relaciji Prebold-Trbovlje, ki jo je povzročil voznik tovornega vozila, ki je oplazil nasproti vozeče vozilo. Vozil je po cesti, kjer je promet za tovrstna vozila prepovedana. Policisti zoper njega vodijo postopek o prekršku.

V četrtek je na regionalni cesti v Trbovljah prišlo do prometne nesreče med osebnima avtomobiloma. Povzročitelj je zaradi neustrezne varnostne razdalje trčil v osebni avtomobil, ki je zavijal levo in pri tem čakal na prednost. Na vozilih je nastala materialna škoda v višini 4000 evrov, udeleženec pa je utrpel lahke telesne poškodbe. Povzročitelja čaka prekrškovni postopek.


PP Zagorje ob Savi

V ponedeljek so policiste obvestili o požaru objekta na območju Čolnišč. V požaru je nastala premoženjska škoda, požar pa se zaradi posredovanja gasilcev ni razširil na stanovanjski objekt.

V torek v jutranjih urah so na območju Izlak obravnavali prometno nesrečo z udeležbo divjadi.

Obravnavali so kaznivo dejanje goljufije. Neznani storilec je z lažnim prikazovanjem spletnega oglasa zavedel oškodovanko, ki je neznancu plačala rezervacijo za dopust.

Na območju Zagorja so našli avtomobilski ključ znamke Renault s črnim usnjenim obeskom, ki ga hranijo na policijski postaji.

Obravnavali so kaznivo dejanje ponarejanje listin, ki je bilo storjeno na območju Kopra. Zadevo so so odstopili na krajevno pristojno enoto.

Občanka je v reži bankomata našla gotovino.

Intervenirali so na območju Kisovca, kjer je prišlo do kršitve javnega reda in miru. Kršiteljici so izdali plačilni nalog.

V jutranjem času so policisti obravnavali prometno nesrečo na območju Trojan, v kateri je voznik poškodoval pnevmatiko in platišče zaradi poškodovanega jaška. Poškodovani jašek so zavarovali delavci CGP.


Savus

Foto: arhiv Savus