Zasavski muzej Trbovlje in Mestni muzej Idrija vas vabita na ogled gostujoče razstave Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope, ki v Zasavskem muzeju Trbovlje. Avtorica gostujoče razstave je muzejska svetnica Milojka Magajne.

Skrita Partizanska bolnica Franja, zgrajena med drugo svetovno vojno v težko dostopni soteski Pasice na Cerkljanskem, pripoveduje zgodbo o pogumu, humanosti in solidarnosti. Njeni junaki so običajni ljudje, ki so zapustili varna zavetja svojih domov, da bi izborili mir in svobodo. Ob njihovih žrtvah in trpljenju so se gradili temelji današnje povezane in demokratične Evrope.

S predmeti, besedili, fotografijami in videoposnetki je na razstavi predstavljeno delovanje bolnišnice, skrb za ranjence, oskrba s hrano, zdravili in sanitetnim materialom, ukrepi za varnost in obrambo bolnišnice ter njen današnji pomen v vlogi kulturnega spomenika. Obiskovalci vse to spoznavajo tudi skozi zgodbe dejanskih ljudi – članov bolnišničnega osebja, ranjencev in domačinov iz neposredne okolice Franje.

V aprilu bodo pripravili tudi voden ogled razstave z avtorico Milojko Magajne in Muzejski parlament, kjer boste lahko izvedeli dodatne zanimivosti o Partizanski bolnici Franji. Razstava bo odprta do konca aprila 2023. Projekt omogočata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Trbovlje.

PR objava