Ko se združijo od najmlajših do tistih v tretjem življenjskem obdobju, nastane zanimiva zgodba, ki pove, da je medgeneracijsko druženje in ustvarjanje še vedno mogoče. Na odru Parade učenja so se zvrstili domačini, ki lahko vplivajo na naše življenje, ker zasedajo funkcije ali delavna mesta, ki pomagajo k lepšemu življenju v našem Zasavju.

Za boljše razpoloženje so poskrbeli nastopajoči cicibani Vrtca Trbovlje, učenci vseh osnovnih in glasbene šole, ki so zaigrali, zaplesali, zapeli in odigrali gledališko predstavo. Njim so se pridružili še učenci OŠ Slavka Gruma iz Zagorja s svojim glasbeno pevskim nastopom. Da se na glasbo spoznajo tudi dijaki STPŠ, so dokazali njihovi harmonikarji. S plesno točko so nastopile dijakinje GESŠ. Manjkala nista niti Mladinski center Trbovlje in Večgeneracijski center, zapele so Knapovske punce. Knapovske punce in nagovor Perkmandeljca so prireditvi dali rudarski pridih. Mladi so se razveselili Roka Trkaja in njegovega raperskega koncerta.

Cicibani in prvošolci so si z zanimanjem ogledali lutkovno predstavo lutkovne skupine Lučka, Bubine dogodivščine. Mogoč je bil ogled virtualnega muzeja 4. Dritl v DDT in v Muzeju razstav Zgodovine gasilstva v Zasavju in Srečno … črne doline. Na parkirišču so si obiskovalci lahko ogledali smetarsko pralno vozilo, električno vozilo, policista na motorju, reševalno vozilo in mobilni zbiralnik.

Na 28 stojnicah so se predstavila različna društva, osnovne in srednje šole, knjižnica Toneta Seliškarja, Rdeči križ Trbovlje, ŠENT, Učna kmetija Pod hrastom, Zasavska ljudska univerza, Večgeneracijski center Zasavje s svojim verižnim eksperimentom. Predstavili so svoje izdelke, kako jih izdelujejo, kako ravnati pri zdravstvenih težavah, ob nesrečah. Učenci so spretni kuharji, ustvarjajo zanimive izdelke … V tem kratkem času, od 9. do 12. ure si je bilo nemogoče ogledati natančno vse razstavljeno in dogajanje na odru.

Z gotovostjo lahko trdimo, da se je čutila energija in želja, da se bi imeli vsi dobro. Posebej so se izkazali uporabniki VDC, ki kratico predstavijo kot Vztrajno do ciljev. Izdelujejo različne izdelke, namenjene gospodarstvu, za darila, dom. Z masažo so pomagali tudi obiskovalcem do boljšega počutja. Tako spoznamo, da skupaj z njimi predstavljamo čudovit mozaik človeštva, ki vsak po svojih močeh doda prispevek k prijaznejšemu življenju.

Pri nagradni igri kolo sreče je bila neprehodna vrsta, nagrad je bilo ogromno, prispevali so jih organizator, medijski sponzorji, občine in drugi. Vrsta je bila tudi pri funštercu, perkmandeljčkih, beli kavi in balkanskih dobrotah, ki so jih spekle priseljenke, udeleženke študijskega krožka.

Zasavska ljudska univerza je z organizacijo različnih dogajanj dokazala, da je njena dejavnost potrebna v našem prostoru, saj skrbi za vse generacije, ki žive v Zasavju, da jim ponudi možnosti spoznati se z različnimi izzivi, dejavnostmi, učenjem, kjer se srečujejo mladi, malo manj mladi in tisti, ki imajo že nekatere dolgoletne izkušnje, ki so jih nabirali v svoji delovno aktivni dobi, a si želijo spoznati, tako kot mladi, nekaj novega, kar bo zapolnilo njihov vsakdan in jim pomagalo v življenju.

Med domačimi obiskovalci je bila idejna oseba parade učenja Zvonko Pangerc Pahernik iz Andragoškega centra Slovenije, ki je s seboj pripeljal goste iz Belgije, udeležence študijskega obiska, ki iščejo primere dobrih praks, kako širiti moč in radost učenja v svoji domovini. V Trbovljah so imeli kaj videti. Lep občutek je, ko se od Zasavcev učijo drugi.

Besedilo in foto: Irena Vozelj