sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Otvoritev stalnih razstav v Litiji

Mestni muzej Litija bo v četrtek, 19. maja, ob 18. uri pripravil otvoritev stalnih razstav Razišči Litijo, Rudnik Sitarjevec in reka Sava.

Stalna razstava Razišči Litijo obiskovalce vabi k raziskovanju Litije in njenih glavnih turističnih znamenitosti.

Dve stalni razstavi, Rudnik Sitarjevec in Reka Sava, sta temeljito obnovljeni in se tesno dotikata identitete krajev v širšem območju občine Litija. Prva je razstava o slovenskem najstarejšem  in mineralno najbolj pestrem rudniku Sitarjevec. Druga je razstava o reki Savi, ki Litijo z ovinkom tesno objame in je skrbela za vir pitne vode in hrane, obenem pa je zaradi čolnarjenja dajala kruh prebivalcem Litije v preteklosti.

Razstavi z bogatim vizualnim gradivom predstavljata pomen rudnika in reke Save v preteklosti, pokažeta njune posebnosti in značilnosti ter z različnimi pristopi neposredno nagovorita obiskovalca.

V tednu, ko v Sloveniji obeležujemo dan muzejev, bodo tudi nazdravili stanovski nagradi Slovenskega muzejskega društva, Valvasorjevemu nageljnu za leto 2019 za razstave v okviru projekta Dediščina nas povezuje v kleti Mestnega muzeja Litija. Nagrada je bila podeljena za razstave ter za odlično sodelovanje partnerjev v projektu in prebivalcev občine Litija z vrsto delavnic, predavanj in dogodkov, ki so ljudi resnično povezale.

V letu 2020 je bil litijski muzej vpisan v razvid muzejev na Ministrstvu za kulturo RS, ki pomeni, da muzej izpolnjuje strokovne, prostorske in varnostne zahteve.

»Zadnji dobri dve leti otvoritvam razstav nista bili naklonjeni. Sedaj je nastopil trenutek, ko lahko skupaj obeležimo dogodke in dosežke Mestnega muzeja Litija,« je v sporočilu za javnost še zapisala dr. Tina Šušteršič iz Mestnega muzeja Litija.

Savus

Foto: Mestni muzej Litija


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor