ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Orientacijsko taktični pohod za osmošolce

Odlično sodelovanje med ZSČ Hrastnik in OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik se nadaljuje tudi v letošnjem letu in majski športni dan učencev 8. razredov je bil posvečen orientacijsko taktičnem pohodu, ki ga je organiziralo OZSČ Hrastnik. Priprave na pohod so se začele konec aprila v sodelovanju z učiteljico športa Matejo Izgoršek.

Trasa letošnjega pohoda, imenovanega Od šole do šole in dolžine 4,3 km, je potekala od podružnične šole na Dolu pri Hrastniku preko dolske gmajne in prelaza Blate do platoja pri teniškem igrišču v Hrastniku. Na trasi je bilo razporejenih sedem delovnih in dve kontrolni točki. (merjenje azimuta, gasilstvo, orientacija na zemljišču, prva pomoč in nošenje poškodovane osebe z nosili, merjenje razdalje s pomočjo parnih korakov, taktični poligon in metanje bombe v cilj.

Hitrost premagovanja trase se ni ocenjevala, ampak se je na delovnih kontrolnih točkah ocenjevala pravilnost in natančnost in/ali hitrost opravljanja naloge. Ves čas orientacijsko taktičnega pohoda pa so odgovorne osebe na delovnih točkah izbirale tudi najbolj tovariško ekipo.

V sredo, 18. maja, so se 4. orientacijsko taktičnega pohoda udeležili osnovnošolci vseh treh osmih razredov. Razdeljeni so bili v 9 ekip s po 6 – 7 članov. Po uvodnih pripravah, ki jih je z učenci izvedel Jani Zore, vodja pohoda, so izžrebali startne številke in preizkušnja se je lahko pričela z znakom starterja Nika Toplaka. Vse ekipe so uspešno premagale traso in zelo dobro opravile naloge na delovnih točkah. Kot dodana vrednost aktivnosti z osmošolci je bil tehnični zbor orožja in opreme v pehotnem oddelku, ki so ga izvedli trije vojaki 20. pehotnega polka iz Celja. Učenci so si ga z zanimanjem ogledali.

Najboljše se je odrezal 8.a razred (260 točk), drugo mesto je pripadlo 8.b razredu (253 točke) in tretje mesto 8.c razredu (232,7 točk). Za najbolj tovariško ekipo je bila proglašena ekipa št. 24 iz 8.b razreda.

Najboljšim trem ekipam sta pomočnica ravnateljice OŠ Jadviga Kohne Stopar in podpredsednik OZSČ Hrastnik Igor Pogačnik vročila medalje, najboljšemu razredu pa prehodni pokal OZSČ Hrastnik. Posebno priznanje je prejela zmagovalna ekipa v kategoriji najbolj tovariška ekipa.

Jani Zore

Foto: Jani Zore


 

Isti avtor