ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Okusi po Zagorsko iz Zasavja

Rudarstvo, steklarstvo in druga industrija so svoj pečat pustili tudi v zasavski kulinariki. Marija Čop, ambasadorka zasavske kulinarike in turizma, si prizadeva za večjo promocijo zasavskih jedi, še posebno za zasavsko jetrnico, saj so prave jetrnice doma samo v Zasavju in morajo biti narejene s kašo.

Turistično društvo dediščine in tradicije Podkum se usmerja v promocijo zagorske oziroma zasavske kulinarike, zgodovino graščakov, rudarstva in steklarstva, ter vseh tradicij, ki so zaznamovali vse zasavske občine.

V letošnjem letu je želja, da se zasavska kulinarika približa ljudem z delavnicami. Prva je potekala 17. aprila v prostorih Mladinskega centra Zagorje ob Savi z naslovom Okusi po zagorsko iz Zasavja.

Marija Čop je opisala projekt, ki poteka za zaščito zasavske jetrnice in predstavila tipične zagorsko – zasavske jedi, kot so: funšterc, grenadirmarš, krumpantoč, kuanc, zasavska jetrnica, trojanski krof, knapovski krompirjev golaž. Po končani predstavitvi so se udeleženci razdelili v skupine in so pripravili jedi: sendvič z mastjo, čebulo, česnom in pasjo radostjo, narezali so kuance, zasavsko jetrno klobaso, postregli funšterc na herc šafli, servirali grenadirmarš, pražena jetrca v omaki s kuoncam in knapovski golaž ter ajmoht z vaseršpoclji – najbolj tradicionalna jed občine Zagorje. Hrano so zalili z bunkucom in čajem tete Johance, ki ga je podarilo društvo za zdravilne rastline Zasavje.

Gostja projekta Silva Korimšek pa je poskrbela za presenečenje in za degustacijo spekla še ocvirkovo potico. Zagorske promotorke knapovšn so tudi pevska skupina Knapovske punce, ki so s svojo srčno energijo napravile vesel zaključek, predsednik upokojencev Tone Beja pa je že napovedal nadaljnje mreženje zagorskih idej.

Ob degustaciji so skupaj z udeleženci obujali spomine na kuhinje babic in razpravljali kako danes veliko otrok ne pozna teh jedi. Delavnica se je zaključila z mislijo, da smo mi tisti, ki moramo poskrbeti, da se na krožniku znajdejo naše jedi Zasavja, ter da jih poznajo tudi otroci, zato so vsi skupaj vabljeni na 3. svetovno Ajmohtijado 30. septembra pod okriljem Občine Zagorje.

Mateja Kos

Foto: Turistično društvo Podkum


 

 

Previous article
Next article

Isti avtor