ponedeljek, 22 julija, 2024

Iz te kategorije

Ogrevanje za festival Kamerat

V Hrastniku počasi ogrevajo motorje za festival Kamerat, ki se bo v Hrastniku odvijal od 27. do 30. junija. Pričetek bo spektakularen, saj bodo na platoju bivšega rudnika nastopili člani skupine Laibach.

Odprtje festivala s skupino Laibach

»Otvoritev četrte izvedbe festivala delavskega filma Kamerat bodo pripravili z legendarno uporniško zasavsko skupino Laibach. Letošnja otvoritev festivala Kamerat bo presegla meje običajnega, saj bodo ob letu uporništva z veličastnim odprtjem počastili umetniško ustvarjanje in delavsko-udarniško moč. V industrijskem duhu bo plato pri jašku, ki se dviga iz mogočne zemlje, prežete z revirskim uporništvom, prevzel Laibach! Svetovna umetniška entiteta, ki premike meje možnega. Njihova interpretacija, sila za svobodo in umetnost, bo oznanila začetek revolucionarnega Kamerata 2024,« so zapisali na spletni strani festivala.

Festival delavskega filma

Kamerat je prvi in edini festival delavskega filma v Sloveniji in eden redkih tovrstnih na svetu. Prijatelje kulture, filma in dostojnega dela je navdihnila stavka delavcev vseh panog v Hrastniku, ki so leta 1934 zahtevali in si izborili boljše pogoje dela. Festival vsako leto poteka ob njeni obletnici, saj takrat lokalna skupnost praznuje solidarnost, tovarištvo in pomen organiziranja za skupne cilje.

Umeščenost v lokalno okolje zgodovinskih mejnikov delavskih gibanj s tradicionalno rudarsko in steklarsko delavsko kulturo Kameratu daje priložnost projekcije filmov izpeljati na svojevrstnih lokacijah – v rudniški jami, kompresorski postaji in letos prvič tudi na odprtem prizorišču – platoju pri rudniškem jašku.

Program

Program Kamerata 2024 bo vključeval nabor več kot 20 filmov, razdeljenih v programske sklope: filmi v fokusu (tokrat Francija), dokumentarni, celovečerni, kratki in animirani filmi.

Namen festivala je skozi film kot orodje družbene kritike raziskovati položaj delavstva na presekih med zgodovino in prihodnostjo, vprašanje spreminjajočega koncepta dela in delavskih pravic v raznolikih družbeno-ekonomsko- tehnoloških kontekstih.

Kamerat tematiko nadgrajuje s spremljevalnim programom – okroglimi mizami, pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci, razstavami in delavnicami. Povezuje se s sindikati, gibanji, aktivisti, umetniki in delavci v kulturi. Zasleduje dolgoročni cilj prepoznavnosti na nacionalni ravni in širše ter cilj, da v Hrastnik privabi čim večje število obiskovalcev, ki se bodo z veseljem vračali.

Ob projekcijah filmov organizatorji pripravljajo še vrsto spremljajočih dejavnosti.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor