sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Odstranimo digitalne smeti

Pomlad ni čas samo za tradicionalne čistilne akcije v naravi, temveč tudi za čiščenje naših digitalnih smeti. V digitalnem svetu je namreč, podobno kot v našem okolju, lahko ogromno odpadkov. Digitalni odpadki so nepotrebna e-pošta, datoteke, aplikacije, dvojniki fotografij in videoposnetkov.

Četudi smo nanje že zdavnaj pozabili, njihove varnostne kopije na strežnikih še vedno porabljajo energijo. Po ocenah naj bi digitalne tehnologije, vključno z informacijsko tehnologijo in komunikacijskimi omrežji, v letu 2023 prispevale od 4 do 5 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov, kar je primerljivo z izpusti letalskega prometa.

Občina Zagorje ob Savi se pridružuje akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov. »Vabimo občane in občanke, da se do 16. marca udeležijo čistilne akcije, za katero ne potrebujemo fizičnega napora, ampak samo nekaj “Ctrl + Alt + Delete” klikov v svojih napravah. Vsa navodila in obrazec za oddajo rezultatov najdete na spletni strani akcije,« pozivajo na Občini Zagorje.

Pomembno je, da pred čiščenjem preverite in si zapišete izhodiščno stanje zapolnjenosti naprav, da boste po čiščenju vedeli, koliko ste izbrisali. Na voljo so gradiva za različne vrste organizacij.

Pobudniki odklikanja Ekologi brez meja pravijo takole: »S čiščenjem pridobimo več prostora na svojih elektronskih napravah, kar jim lahko izboljša delovanje in podaljša življenjsko dobo. Čiščenje je zelo enostaven ukrep, s katerim lahko zmanjšamo svoje emisije CO2. Pomembno je tudi z vidika ohranjanja zasebnosti oz. varnosti naprav. Skratka, z dobro digitalno higieno prihranimo čas, denar in storimo nekaj dobrega za okolje. Zavedamo se, da z našo akcijo ne bomo rešili številnih okoljskih izzivov in njihovih posledic. Je pa to res enostaven korak in majhen košček v mozaiku, ki nas lahko navduši in motivira, da v svojih življenjih naredimo še kakšno bolj ambiciozno spremembo navad.«

PR objava

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor