Tako kot vsako leto ob prazniku občine Zagorje ob Savi je tudi letos župan Zagorja Matjaž Švagan s svojo ekipo novinarjem pripravil tiskovno konferenco, na kateri je povzel bistvena dogajanja v občini v zadnjih dvanajstih mesecih. Ob tem je spomnil tudi na uspešna prva leta tekočega mandata v obdobju 2014-2018, ko je Občina izvedla vrsto projektov z evropskimi sredstvi.
Teh trenutno za razvoj lokalnih skupnosti ni na voljo. Poudaril pa je izjemen uspeh pri pogajanjih za regionalne spodbude države, ki bodo znašale 19 milijonov evrov, zanje pa so si skupno prizadevali župani vseh treh zasavskih občin. »Zagorje bo od tega zneska prejelo sedem milijonov,« je povedal Matjaž Švagan, »kar je odlična odskočna deska za župana v novem mandatu leta 2018 za nadaljnji razvoj Zagorja. Seveda to ni toliko denarja, kot bi ga potrebovali, a ga je bistveno več, kot smo ga pričakovali. Da smo to dosegli, pa je zasluga vzorčnega sodelovanja regije in županov vseh treh zasavskih občin.«

Pogajanja in prizadevanja so bila potrebna tudi za povišanje subvencij za zamenjavo peči na trda goriva s toplotnimi črpalkami, pa je poudaril direktor občinske uprave Rudi Medved. »Zasavske občine so v sklepnih dogovorih o spremembi odloka o kakovosti zraka, ki naj bi bil sprejet do konca letošnjega leta,« je povedal Medved, »dogovarjamo se o bistveno višjih subvencijah, ki so zdaj znašale 1000, po novem pa naj bi od 3.000 do 3.500 evrov, kar pa je že polovica investicije.« Predviden denar, ki ga je Občina Zagorje zagotavljala v proračunu za subvencije, je lani pošel, in ga bo potrebno predvideti z rebalansom. »To bo pozitivna sprememba v rebalansu,« je dejal Medved, »saj smo veseli, da se naši občani odločajo za tovrstne investicije. Pri izboljšanju kakovosti zraka šteje vsak dimnik, iz katerega se ne kadi.«

Župan je nato naštel še nekaj predvsem infrastrukturnih projektov, ki so v fazi pridobivanja dokumentacije oziroma tik pred začetkom izvajanja. Med njimi obnova ceste Podkum-Sopota, obvoznice Ruardi, ceste od čistilne naprave do tržnice in ureditev prehoda s semaforjem pri Sparu v Zagorju. Omenil je tudi začetna dela v Čemšeniku in povedal, da so tik pred sanacijo plazu Majdič v Strahovljah. Pohvalil je tudi svojo ekipo sodelavcev in dejal, da ga marsikdo vpraša, če bi mu jo posodil, a je – dokler bo župan – ne bo zamenjal.

Ob zagorskem občinskem prazniku se je in se še bo zvrstila vrsta prireditev. Slovesna proslava s podelitvijo občinskih priznanj bo v četrtek, 3. avgusta, v Delavskem domu Zagorje. Na proslavi bodo nastopili Loški glas, Ana trio in baletke GŠ Zagorje ter duo BQL. Naslednji dan, 4. avgusta, bo na sporedu Noč pred nočjo z Bohemi in Jeleno Rozgo, dan pozneje pa Zagorska noč, na kateri bodo letos nastopili Kumske punce, Mladi Dolenjci, Nuša Derenda, Tabu, Tony Cetinski in Karma.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekUkradli moped
Naslednji članekVsi so gasilci