»Evropska unija je za marsikoga pojem, ki predstavlja nekaj »visokega«, nekaj, kar je težko razumeti. Pa vendar smo kot Slovenija člani omenjene unije že skoraj 20 let. Res vemo, kaj imamo kot država od tega? Zakaj je članstvo prednost tudi za posameznega državljana države članice? Kaj pa vse tisto, kar Evropska unija zapoveduje, predlaga in poskuša uvesti? Lahko mi kot posamezniki kako k temu pripomoremo ali je res vse skupaj samo odločitev in urejanje višjih organov,« pravi Jasmina Janjić, ki vodi točko Europe Direct v Zasavju.

Na vsa ta vprašanja skušajo odgovarjati točke Europe Direct in predstaviti državljanom, ki jih to zanima, prave odgovore. Za partnerje v preteklem poldrugem letu so pripravili 21. decembra v Mladinskem centru »En tak evropsk kufe«.

Ob zajtrku z dejanskimi ”kufjtam, čajam in kiflčki” so otvorili En tak evropsk kufe, na katerem so pripravili tudi video. V njem odgovarjajo na številna vprašanja na preprost in domač način, pri gledalcih pa spodbudijo različna razmišljanja o novih možnostih sodelovanjih. Zakaj video? Ker so se v eni izmed delavnic naučili snemati in montirati. Zakaj v zasavščini? Ker je narejen za Zasavce in ga tako približamo prav vsakemu. Zakaj vsebuje tudi jecanje in popravljanje besed ter nekatere vmesne komentarje? Ker je del vsake resne tematike tudi kanček heca in ker želimo prikazati, da je Evropska unija nastala res tudi za nas posameznike, ne samo za višje organe. In zakaj blooperji? Ker so tudi zaposleni za Evropsko unijo samo ljudje, ki se radi zabavamo tudi, ko pripravljamo nekaj resnega. Občasno svoj piskrček pristavi tudi MCH-jev lonček za kavo in poskrbi za salve smeha.

O čem govorimo? Predlagamo ogled videa, skozi katerega vam bo marsikaj bolj jasno.

JJ

Foto: Europe Direkt Zasavje