nedelja, 19 maja, 2024

Iz te kategorije

Nuša Smolič in Kromatske dimenzije

V Trbovljah se predstavlja zanimiva umetnica Nuša Smolič. V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled njena razstava Kromatske dimenzije. Ogledate si jo lahko še do 6. maja.

Kdo je Nuša Smolič?

Nuša Smolič je večna raziskovalka, zagovornica in iskalka lepot življenja, večna povezovalka isto mislečih ljudi. Vse to, kar piše v opisu razstave je ekspresija njene notranjosti.

Meni, da je kreativa neomejena, neodvisno od pričakovanj uma, ki zapleta ločnice med »kaj je dobro« in »kaj ni«. Zato umetnica izraža svojo ekspresijo z risanjem, slikanjem, plesom, pisanjem poezije, fotografijami, kreacijami oblek, tiskanjem in oblikovanjem grafike, scenografijo v nočnih klubih, s sinestetičnim videnjem glasbe, z načinom izražanja, občasnim izdelovanjem nakita itd. »Vse okoli nas je umetnost in tudi sami smo to, umetniki pa smo tu zato, da delujemo kot steber izraznosti – preko nam različnih in ljubih načinov – in to prenašamo v vidni, fizični svet,« pravi Nuša Smolič.

Delo je njena strast

Že kot otrok se je odločila, kaj bo počela v življenju. Ne le duševno, tudi poklicno. Verjame, da je pravilno usmerjena energija pot do zadanega uspeha – pot do manifestacije. Vendar zgodba o uspehu zanjo ni v zmagi, temveč v poti in v vsem učenju vmes, vztrajanju, trdem delu, jasnosti, odgovornosti, poslušanju sebe in slišanju okolice. In če imaš sanje, se zanje boriš! Vse delo, ki ga opravlja, je njena strast, način življenja, saj se na ta način kreirajo in oblikujejo njene osebne kompetence in tako njen vsakdan postaja poln svojevrstnih izzivov in osebne rasti.

Šolanje in kariera

Odkar pomni, jo oblikuje čut za umetnost in ustvarjalnost. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo in pridobljenem nazivu modne oblikovalke je šolanje nadaljevala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer slikarstvo. V svoji karieri šteje že več kot 15 let izkušenj v organizatorskih vodah na različnih projektih, na svojih osebnih in skupnih projektih z organizacijo raznih razstav in modnih revij, dogodkov z okroglimi mizami, raznimi diskusijami, glasbenimi dogodki …

Umetnost – dušni poklic

Umetnost je tako njen dušni poklic, ki ga ima možnost opravljati, zato je bila njena želja že od nekdaj povezovanje vseh vrst ustvarjalcev, združevanje iste sinergije. Tako so iz ideje po združevanju, kreiranju in prenosu znanja nastale izkušnje z več kot 8-letnim mentoriranjem tečajev risanja in slikanja, priprav na sprejemne izpite umetniških šol in art coachinga/consultinga.

Art managerka

Sodeluje z različnimi strokami umetnikov v vlogi »art managerke« in pri različnih projektih v sodelovanju z raznimi likovnimi institucijami, kot so umetniški zavodi, društva, galerije z organizacijo raznovrstnih umetniških projektov na domačih in mednarodnih tleh. Njene pretekle izkušnje pa so jo izoblikovale tudi v povezovanju kulture s poslom.

Nuša Smolič pravi: »Naj se razvija in živi paleta kreativnih idej in naj se pletejo lepa povezovanja/sodelovanja!«

Kromatske dimenzije

Razstava Kromatske dimenzije predstavlja osmo poglavje v nizu samostojnih razstav, ki jih akademska slikarka Nuša Smolič izvaja kot del svojega projekta zadnjega leta. Predstavitve potekajo v raznolikih krajih, med katerimi vsak prispeva svoj edinstven ritem in vsaka od razstav oblikuje svoj unikaten koncept.

Razstava zasleduje konceptualni okvir, ki se naslanja na globlje filozofske premisleke o naravi barve, prostora in percepcije. V svojem bistvu se ukvarja z vprašanji, ki presegajo zgolj estetsko uživanje v barvni paleti, in skuša raziskati njihov pomen v širšem kontekstu človeške izkušnje in dojemanja sveta. Barva ni le vizualni dražljaj, temveč je tudi jezik, ki izraža subtilne odtenke čustev, misli in duhovnih stanj.

Razumevanje barve

S temeljnim razumevanjem barve kot nosilca simbolike in čustev razstava postavlja v ospredje vprašanja o njenem vplivu na konstrukcijo prostora in časa. Kromatske dimenzije niso zgolj vizualni pojavi, temveč predstavljajo tudi mentalne konstrukte, ki vplivajo na našo percepcijo okolja in nas samih. Skozi umetniška dela se tako odstirajo številne plasti barvnih pomenov, ki segajo od materialnega do metafizičnega, od konkretnega do abstraktnega.

Gledalec je raziskovalec

Razstava kot celota postavlja gledalca v vlogo raziskovalca, ki se podaja v labirint barvnih izkušenj in globin. Gre za potovanje skozi diverzne kromatske svetove, kjer se srečujejo različni filozofski koncepti o barvi kot simbolu, kot viru čustev in kot orodju za konstrukcijo prostora in časa. V tem smislu razstava postavlja vprašanja o naravi naše percepcije, našega odnosa do sveta in naše sposobnosti razumevanja in izražanja skozi jezik barv.

V sklepnem pomenu razstava Kromatske dimenzije ne le ponuja estetski užitek v barvnih kompozicijah, temveč tudi spodbuja gledalca k refleksiji o lastni vpetosti v kompleksno mrežo barvnih konstruktov in njihovem vplivu na naše bivanje in razumevanje sveta.

Savus

Foto: Hristina Trajkovska (portret), Bogdan Šteh/DDT (otvoritev razstave)


 

Isti avtor