četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Novoletna spletna zabava? Zakaj pa ne!

Res je, Covid-19 še naprej spreminja zelo veliko stvari v zvezi z našim delom, med drugim tudi to, da letos druženj na delovnih mestih ni in jih vse kaže tudi še ne bo. Odpadejo torej zelo verjetno tudi praznična druženja s sodelavci. Močno je okrnjeno skupno preživljanje dogodkov in različnih praznovanj, ki so nas povezovala in ki so nam omogočala tkanje prijateljskih vezi tudi izven strogih službenih okvirjev. Pa vendar ni razloga, da posebne vrste druženja ne bi poskušali izvesti prek spleta. Čeprav to ni niti približek pravemu osebnemu druženju, je lahko vseeno dobra priložnost, da s sodelavci preživite kakšno uro v prazničnem vzdušju, si voščite in podarite na primer lahko tudi virtualni objem.

Delo na daljavo

Zaradi pandemije se je moralo veliko podjetij in zaposlenih preusmeriti na delo na daljavo. Rezultat so številni spletni sestanki, ki sicer omogočajo določeno stopnjo povezanosti timov in s tem njihovo učinkovitost. Moramo pa biti previdni pri količini tovrstnih spletnih sestankov. Če jih je preveč, lahko zaposlenega začnejo tudi izčrpavati. Zato je marsikatero podjetje v dilemi, kako ustvariti privlačno izkušnjo prazničnih zabav, ki bo zaposlene povezala in razveselila, brez odpora do še enega spletnega srečanja, brez dodatnega negativnega vpliva.

Praznično oblačilo, make up in bleščice za spletno zabavo?

Verjetno se zdi ideja, da se vi in sodelavci praznično oblečete vsak na svoji lokaciji ter se srečate prek izbrane spletne aplikacije – milo rečeno – nenavadna. A naj vas ob tem vodi misel, da bi vam prav ta navidezna počitniško novoletna zabava nudila možnost, da bi si prav tako lahko ustvarili trajne spomine, čeravno preko spleta. Takšna zabava ob koncu leta 2020 se seveda ne bi mogla primerjati z nobeno praznično zabavo doslej. V igri ste vsi zaposleni, ne le tisti, ki delate od doma, temveč tudi tisti, ki svoje delo opravljate na isti lokaciji kot sodelavci. Druženje zaradi spoštovanja korona ukrepov je onemogočeno vsem. Izberite praznično oblačilo v svoji omari, poskrbite za svoj videz, v prazničnem vzdušju okrasite svoje delovno okolje in se odpravite za … računalnik. Lahko uporabite tudi pametni telefon ali tablico, da.

Bodite pozitivni

Virtualna počitniško praznična druženja ponujajo priložnosti za ustvarjanje novih vrst spominov na nove načine. Za vas je tu izbranih nekaj idej, seveda pa je to tudi priložnost, da sami pokažete svojo lastno kreativnost in iznajdljivost, svoj »prednovoletni spirit«. Zabavo lahko pripravite na nivoju oddelkov, skupin v službi ali le med sodelavci v določenem manjšem timu. Ne pozabite, tudi virtualni dogodek potrebuje pripravo, saj se sicer lahko hitro pred nami pokaže ekran zdolgočasenih obrazov, ki komaj čakajo, da se lahko odklopijo iz seje.

Dosežki 2020

Kljub temu, da je leto 2020 zaznamoval korona virus, naj le ta ne bo tema druženja. Izpostavite uspehe svojega tima. Praznični prednovoletni čas je prava priložnost za pogled nazaj, ki naj bo tokrat še posebej pozitiven, če je le lahko. Priznajte si odlično delo in dobre odnose, ki so vam omogočili, da ste tudi na daljavo ostali uspešni.

Virtualne voščilnice

Skupna raba videoposnetkov in fotografij, na katerih ste praznično oblečeni, v objemu praznično okrašenega doma ali ko z veseljem držite v rokah krožnik božičnih piškotov … je lahko odlična iztočnica za preprosto online druženje, povezano z idejami za preživljanje prazničnih dni s svojimi najbližjimi. Sproščeni pogovori, ki se končajo z na daljavo izrečenimi željami in morebiti zdravicami, nam vsem lahko dajo tako potreben optimizem, da bomo tudi kot sodelavci ali kot podjetje premagali vse ovire, ki jih prinaša s seboj trenutna situacija in njene posledice.

Igrajmo se

Obstaja množica spletnih iger. Bingo, kviz, pantomima! Takšna zabava zahteva le nekoliko več priprave, a smeh je zagotovljen.

Letošnji praznični čas bo na trenutke zagotovo obremenilen, zato mora vsak izmed nas v sebi najti moč, da potegne največ in najboljše iz tega, kar mu trenutna situacija omogoča. Zagotovo ni vse idealno, a pomembno je, da ostanemo optimistični in razmišljamo pozitivno.

Zaključuje se nenavadno leto, leto polno preizkušenj. Leto, ko si bomo voščili na daljavo, a vseeno lahko iskreno in iz srca. Želim vam optimistično in zdravja polno leto 2021.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski družbi Trenkwalder

Isti avtor