nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Dan sv. Barbare, zavetnice rudarjev

Rudarji so se nekoč (pred 2. svetovno vojno) svoji zavetnici v čast poklonili tako, da so ta dan šli k sveti maši. Kdor ni šel, je dobil »plavega«. Prireditev so ponavadi pričeli s procesijo do cerkve v spremstvu rudarske godbe in več duhovnikov, nadaljevali z mašo v čast živim in rajnim rudarjem ter družabnim srečanjem, ki je bilo obogateno z nagovori, glasbo in izmenjavo doživetij. V času socializma sv. Barbare niso praznovali, ampak so zasavski knapi kot svoj stanovski praznik obeleževali 3. julij. Po osamosvojitvi pa se je počasi pričelo spet praznovati tudi god sv. Barbare kot zavetnice rudarjev.


Ob godu sv. Barbare so poslali sporočilo iz Občine Zagorje ob Savi.

Zagorje spoštuje rudarsko tradicijo

»Danes goduje sveta Barbara, ki je med drugim tudi zavetnica rudarjev. V Zagorju ob Savi, rudarski občini, spoštujemo tradicijo, ki so jo dve stoletji in pol gradili naši predniki. Trdo prislužen kruh je hranil številne družine, rudarstvo pa je omogočalo tudi razvoj naše občine. Občina Zagorje ob Savi bo vedno spoštovala rudarske temelje, na katerih je rasla in se razvijala, zato ob današnjem prazniku vsem nekdanjim rudarkam in rudarjem ter njihovim družinam iskreno čestitamo in izražamo globoko spoštovanje. Srečno!« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Zagorje.


Sv. Barbara

Barbara je bila lepa in pametna, zanjo so se zanimali številni snubci, sama pa je vztrajno spoznavala Boga. Oče, zagrizen nasprotnik kristjanov, jo je dal zato zapreti v stolp z dvema oknoma, Barbara pa je delavcem naročila, naj naredijo še enega, ker je v treh oknih videla simbol Troedinega Boga. Med očetovo odsotnostjo se je dala krstiti, kar je očeta zelo razjezilo. Hotel jo je udariti, a je v tleh nastala luknja, ki jo je rešila pred udarcem. Zato je postala zavetnica rudarjev. Ker je tudi zapreti ni mogel več, saj so se vrata sama odprla, jo je prepustil deželnemu upravitelju, ki jo je mučil s pretepanjem in ji celo odrezal prsi. Ponoči se ji je prikazoval Kristus, ji ozdravljal rane in jo krepil. Smrtni udarec z mečem ji je zadal oče sam, ki ga je še isti dan ubila strela.

Sv. Barbara je najbolj znana kot zavetnica rudarjev, sicer pa je tudi zavetnica železarjev, stolpov, kmetov, arhitektov, gradbenih delavcev, krovcev, zidarjev, livarjev zvonov, kovačev, kamnosekov, tesarjev, grobarjev, zvonarjev, klobučarjev, kuharjev, mesarjev, deklet, ujetnikov, topništva, trdnjav, gasilcev, umirajočih, za srečno zadnjo uro, proti ognju, neurju, proti vročici in kugi, priprošnjica v stiski.

Umetniki jo upodabljajo v dolgi obleki s pasom ali v imenitnem oblačilu s pokrivalom ali krono na glavi, njeni atributi so stolp s tremi okni, kelih s hostijo, meč, plamenica, topovska cev in pavje perje.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor