torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Hvala in Bastič nova zasavska filmska upa

V okviru Art mreže so včeraj v Kinu Trbovlje zavrteli filme Nazaj v režiji Jana Marina, Male ribe režiserke Maje Križnik, Na novo režiserke Eve Muc, Ognjeni fantje režiserja Roka Hvale iz Trbovelj in Riot Ana režiserja Klemna Berusa.
Po predstavitvi so mladi filmarji spregovorili o svojem delu. Študentje morajo že v drugem semestru prvega letnika pripraviti scenarij za dokumentarni film, ki ga posnamejo v drugem letniku v treh dneh. Sledi veliko dela z montažo in tonsko obdelavo. Ob tem morajo pripravljati scenarij za igrani film, ki ga posnamejo v petih dneh v naslednjem letniku. Predstavljeni filmi so bili izdelani profesionalno, seveda so mladim ustvarjalcem stali ob strani mentorji in kolegi.

Rok Hvala, avtor Ognjenih fantov, je povedal, da si je scenarij zamislil kot akcijo, ki bo posneta. Ob prihodu na snemanje h gasilcem je kmalu ugotovil, da je njihovo delo drugačno, kot si ga je predstavljal. Zato so morali prilagoditi scenarij. V filmu so gasilci pokazali svojo opremo, njihovo dežurstvo in pripravili vajo reševanja ponesrečenca iz gorečega avtomobila z rezanjem karoserije, saj se voznikova vrata niso dala odpreti. Običajno se filmi snemajo po delih, vendar so morali zaradi vaje snemati skoraj vse v enem kosu. Pri snemanju so sodelovali tudi reševalci. Naslednji film, ki ga pripravlja Hvala, je znanstveno fantastični, nosil bo naslov Milsim in se odvijal v letih 2025-26. Govoril bo o tem, kako mora Mateja po dopolnjenem osemnajstem letu na obvezen sistematski pregled, kjer vsakomur s posebnimi napravami preberejo možgane, da ugotovijo ali obstajajo potencialne možnosti, da posameznik škoduje sistemu. Pri komur to ugotovijo, ga peljejo v rehabilitacijski center, kjer mu operejo (resetirajo) možgane, da živi naprej po njihovih normah. Trboveljčan Aljaž Bastič, ki je diplomiral montažo, nadaljuje študij televizijske režije. Pri filmu Male ribe je bil skrbnik materiala, pri filmu Riot Ana je bil montažer in snemalec zvoka naknadno za tiste dele, kjer originalen zvok ni bil dovolj dober. Ker AGRFT nima svojega tonskega studia, je naknadno snemal doma in postal snemalec sinhronizacije. V pogovoru je sodeloval tudi Blaž Dolenc, ki obiskuje magistrski študij in je v majhni meri sodeloval pri filmih Nazaj in Riot Ana, ko sta se filma pripravljala. Posnel je svoj magistrski film, a ga čaka še celovečerni.

Irena Vozelj

Isti avtor