Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Tokrat nadaljujemo pregled z južnih strani občin. Danes je na vrsti KS Kovk v hrastniški občini.

Krajevno skupnost Kovk bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Marko Doberšek, člani sveta KS pa so še Anže Rovšek, Sara Šopar, Mojca Koritnik Homšek in Nives Mešiček.

Krajevna skupnost zajema naselje Kovk z zaselki Mačkovec, Zavrate, Kupčka vas, ki ji domačini rečejo Kupška, in Jesenovec, med krajani bolj znan kot Rovškova dolina. Domačini obiskovalce radi posvarijo, naj pri njih ne nabirajo gob ali borovnic. Ne zato, ker teh gozdnih dobrot ne bi imeli na pretek, ampak zato, ker naj bi na sprehajalce prežala kovška luknja, na razvejanih gozdnih poteh pa pogosto zaidejo in se nemalokrat tudi izgubijo.

Krajevna skupnost je imela včasih svoj praznik 27. aprila v spomin na množični odhod krajanov v partizane leta 1944, zadnja leta pa domačini svoj praznik proslavijo kar v sklopu občinskega praznika, 3. julija.

Kovški gasilci so se pred leti priključili PGD Dol pri Hrastniku, Konjerejsko društvo je sedež preneslo v Gore, v kraju pa deluje Konjeniški klub Mišin dol. Slednjega poznajo mali ljubitelji konj in njihovi starši, saj prihajajo v Mišin dol na ježo ali konjeniške tabore predvsem otroci.

Prijetna pohodna pot popotnika na Kovku pripelje tudi do Homškove ekološke kmetije, kjer si lahko ogleda star mlin na kamen, v kraju je edinstvena kapelica z Marijo, Jezusom, mučilnim orodjem in Jezusovim grobom ter keltsko grobišče. Tudi stara čevljarska delavnica in hiša z ohranjeno črno kuhinjo s kar dvema krušnima pečema sta v vasi, vendar pa ti dve zgodovinski znamenitosti nista urejeni za oglede.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus

 


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekDobrodelen Lions klub Trbovlje