četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Neželeni učinki zdravil – kako z njimi

Zdravila nas pozdravijo, ko smo bolni, nam olajšajo bolečino ali preprečujejo dolgotrajne posledice pri kroničnih boleznih. Kljub temu včasih povzročajo tudi neželene učinke.

Vse povzroča neželene učinke, tudi hrana. Zato ne prenehajte jemati zdravilo takoj, ko jih opazite – to velja predvsem za zdravila, ki so nujno potrebna za zdravljenje. Seveda pa jih ne smete sprejeti brezpogojno.

Neželeni učinki

Neželeni učinki so prisotni pri skoraj vseh zdravilih. Večinoma povzročajo bolečine v trebuhu, slabost, diarejo ali zaprtje – kar je normalno, saj potujejo skozi prebavni sistem. Nekatera zdravila – antidepresivi, mišični relaksanti, zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali krvnega sladkorja – lahko povzročajo omotico. Lahko ste razdražljivi, zaspani … Nekatera zdravila lahko povzročijo, da pridobivate na telesni teži, motijo spanec ali vplivajo na spolno funkcijo.

Nova zdravila

Pri predpisu novega zdravila se pozanimajte, kateri so najpogostejši neželeni učinki in če sčasoma izzvenijo. Ko začnete jemati novo zdravilo, opozorite farmacevta in zdravnika na pojav novih simptomov – vključno s spremembami v spolnosti, kar bolniki pogosto zamolčijo. Pomembno je namreč vedeti, kateri neželeni učinki so resni, kateri bodo izzveneli in katerim se lahko izognete.

Če neželeni učinki sčasoma izzvenijo, vam bo farmacevt ali zdravnik svetoval, naj zdravljenja ne opustite in jemljete zdravilo še nekaj časa. V drugih primerih vam lahko zniža odmerek, predpiše novo zdravilo, svetuje jemanje določen del dneva ali glede na hrano. Lahko pa v terapijo doda zdravilo, ki bo omililo neželene učinke (npr. zdravilo proti slabosti).

Zamenjava zdravila

Vsa zdravila nimajo iste skupine enakih neželenih učinkov. Zato lahko zdravnik zamenja oz. predpiše novo zdravilo iz iste skupine. Včasih so namreč neželeni učinki samo odraz pomožnih snovi v zdravilu (npr. laktoze).

Sprememba dela dneva ali glede na obrok hrane, ko vzamemo zdravila, lahko vpliva na izražanje neželenih učinkov (npr. če smo po antidepresivih zaspani jih vzamemo zvečer pred spanjem oz. jemanje nekaterih zdravil na tešče). Posvetujete se s farmacevtom ali zdravnikom.

Seznam zdravil

Zaželeno je, da imate pri posvetu s farmacevtom ali zdravnikom s seboj seznam zdravil, ki jih jemljete. Včasih namreč lahko tudi kombinacija zdravil ali prehranskih dopolnil povzroči neželene učinke. Zapomnite si, da je nov simptom lahko neželen učinek zdravila in če ne poveste vsega ozadja, lahko zdravnik diagnosticira novo bolezen.

Pri nekaterih zdravilih je potrebna tudi sprememba življenjskega sloga (recimo omejitev vnosa alkohola, izogibanje določeni hrani, …). Nekateri antidepresivi lahko povzročijo nabiranje telesne teže, zato je potrebno prilagoditi prehrano in gibanje. Nekatera zdravila za zniževanje krvnega tlaka ali redčenje krvi ne učinkujejo, če sočasno uživate sok grenivke ali jeste hrano bogato z vitaminom K. Lahko se vam spremeni toleranca na sonce – zato je potrebna zaščita s kremami ali oblačili.

Nekateri neželeni učinki se lahko tolerirajo – predvsem, če je več dejstev v prid zdravila kot proti. Če pa vas zelo motijo ali celo ogrožajo, obvestite zdravnika, da vam bo zamenjal zdravilo. Ne prenehajte jemati oz. spremeniti odmerjanja brez posveta – sploh če se zdravite za ogrožajočo bolezen.

Sodelovanje pri zdravljenju

Sodelujte pri svojem zdravljenju in delite s farmacevtom in zdravnikom pomembne informacije o svojem zdravju in zdravljenju. Nikoli ne izpuščajte ali znižujte odmerkov brez predhodnega posveta z zdravnikom. To velja predvsem, če prejemate terapijo za resna bolezenska stanja. Npr., če prejemate antibiotike, je potrebno, da terapijo jemljete določeno obdobje, da ne pride do resistence oz., da se bolezensko stanje ne ponovi.

Vsako zdravilo ima v škatlici tudi navodilo za uporabo, kjer so navedeni tudi neželeni učinki. Naj vas ne prestrašijo, saj se ne izrazijo pri vseh, ki prejemajo to terapijo. Pri prehranskih dopolnilih tako obširnega navodila za uporabo ne boste našli. Npr. ginko se lahko v lekarni kupi kot zdravilo in prehransko dopolnilo. Pri zdravilu boste v škatlici našli opozorila in previdnostne ukrepe kot tudi spisek neželenih učinkov, pri prehranskem dopolnilu tega ne bo. Pa se lahko vseeno izrazijo neželeni učinki.

V naši lekarni se lahko naročite in opravite pregled uporabe zdravil, kjer vam izdelamo tudi osebno kartico zdravil. Takrat se pogovorimo o zdravilih in prehranskih dopolnilih, ki jih jemljete, njihovem odmerjanju, možnih neželenih učinkih, interakcijah, … Vabljeni!

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Previous article
Next article

Isti avtor