Predpraznična nedelja prinaša v Zasavje predvsem kresovanja. Poleg manjših kresov v vseh treh občinah pripravljajo tudi osrednja kresovanja. V Zagorju bodo kres zakurili v Evroparku, v Trbovljah na Kipah in v Gaberskem, v Hrastniku pa v Prapretnem. Vsepovsod bodo pripravili prave veselice. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 30. april 2023


Vreme

Danes zjutraj bo v notranjosti Slovenije precej nizke oblačnosti, pozneje pa bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe. Ponekod bo pihal vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 16 do 21 °C.

V ponedeljek bo pretežno oblačno. Na vzhodu bo povečini suho, drugod bo občasno rahlo deževalo. V torek bo oblačno in deževno.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve


Kresovanja

Evropark Zagorje

Občina Zagorje ob Savi bo Evroparku pripravila kresovanje v sodelovanju z Zavodom za šport Zagorje. Za zabavo bodo skrbeli Mladi asi in Polkaholiki. Poskrbljeno bo za jedačo in pijačo.


Kipe Trbovlje

Na tradicionalnem Kresovanju na Kipah danes ob 19. uri na Kipah v Trbovljah bodo nastopili  Dejan Vunjak, Brendijeve barabe, Navihani muzikanti in Delavska godba Trbovlje.

 


Gabrsko

Kres prtija Gabrsko prireja kresovanje v Gabrskem. Program se bo začel že ob 17. uri z otroškim direndajem, ob 19. uri sledi prižig otroškega kresa, ki bo zagotovo navdušil tako male kot tudi velike otroke. Ob 19.30 sledi tombola in nato še najbolj pričakovani del večera – prižig velikega kresa ob 20.30 uri.


Prapretno

Občina Hrastnik, PGD Prapretno in KRC Hrastnik pripravljajo tradicionalno 33. kresovanje v Prapretnem s pričetkom ob 18. uri. Animacijski program za najmlajše se bo pričel ob 18.30, zabaval pa jih bo DJ Roky z animatorji. Začetek kulturnega programa bo ob 19.30 z Rudarsko godbo Hrastnik, za zabavo bo skrbel DJ Roky. Prižig kresa sledi ob 20.30 uri, prisotne bo nagovoril župan Občine Hrastnik Marko Funkl. Poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo.

Cesta Hrastnik – Prapretno – Hrastnik bo na dan prireditve od 18. do 20. ure od Gasilskega doma Prapretno do kozolca Vajdič popolnoma zaprta.


Delavski dom Trbovlje – kino

Ups 2! Pustolovščina se nadaljuje

ob 17. uri

Sinhronizirana, animirana, pustolovska komedija, izvirni naslov Ooops! The Adventure Continues (Irska, Luksemburg, 2020), režija Toby Genkel, Sean McCormack, scenarij Richie Conroy, Mark Hodkinson, igrajo Max Carolan, Ava Connolly, Dermot Magennis

Noetova barka, polna živali, med katerimi se skrivata tudi najboljša prijatelja Filip in Leja, pluje po širnem morju. Po tednih, ko kopnega ni bilo nikjer na vidiku, na krovu počasi zmanjkuje zaloge hrane. Pravila barke (vključno s prepovedjo jesti drug drugega!) so še vedno v veljavi, vendar pa se mir med mesojedimi in rastlinojedimi živalmi lahko zelo hitro poruši.

Po nizu nesrečnih dogodkov Filip in Leja padeta s krova v morje, skupaj z zadnjimi zalogami hrane. Na krovu njunega improviziranega splava se jima kmalu pridruži Meti, klepetava mlada meduza in trojica odjadra svoji usodi naproti. Zajame jih močna nevihta. Lejo in Meti naplavi na oddaljeni samotni otok, Filip se prebudi v senci bruhajočega vulkana, kjer odkrije nenavadno kolonijo zelo znanih bitij, ki živijo v harmoniji. V tekmi s časom, plimo in grozljivim vulkanom mora Filip poiskati svoje prijatelje, se ponovno združiti z očetom in rešiti celotno kolonijo pred uničenjem.


Nedolžen

ob 19. uri

Francoska romantična kriminalka, režija Louis Garrel, igrajo Louis Garrel, Roschdy Zem, Noémie Merlant …

Ko Abel izve, da se bo njegova šestdesetletna mati Sylvie poročila z zapornikom, ga zagrabi panika. Ob podpori svoje najboljše prijateljice Clémence bo naredil vse, da bi mamo zaščitil. Toda srečanje z Michelom, njegovim novim očimom, bi mu lahko odprlo nove perspektive …

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan resnicoljubnosti

Danes je na koledarju nevsakdanjih dogodkov zapisan dan resnicoljubnosti. Uffff, tale bo pa za marsikoga težka – dan resnicoljubnosti. Kako ga slaviti? Ves dan govorite le resnico, jasno. Po drugi strani pa je mogoče bolj zdravo molče ostati v postelji. Na srečo je predpraznični dan.


Savus