Nepremagljivi skupaj je slogan letošnjih, že 16. poletnih svetovnih iger specialne olimpijade, ki bodo po Dublinu 2003 in Atenah 2011 ponovno potekale na evropskih tleh.

Gre za največji tovrstni športni dogodek v letošnjem letu, saj bo v Berlinu priložnost za tekmovanje dobilo 7.000 športnikov (oseb z intelektualno oviranostjo), od tega jih bo kar tri tisoč t.i. partnerjev (športniki brez intelektualne oviranosti), ki bodo na največjem inkluzivnem tekmovanju na svetu tekmovali skupaj (v ekipnih športih) ali ob boku specialnih olimpijcev (individualni športi). Športniki prihajajo iz kar 160 držav celega Sveta.

Slovenska reprezentanca šteje 38 članov. Športniki bodo tekmovali v atletiki, plavanju, kolesarstvu, namiznem tenisu, balinanju, judu in nogometu. Nogometno ekipo sestavlja 10 nogometašev in izmed njih kar trije prihajajo iz VDC Zasavje. Mitja Čamer, Peter Lenart in Dejan Antolić bodo igrali pomembno vlogo v nogometni ekipi. Nogometno ekipo vodijo trije trenerji in kar dva prihajata iz VDC Zasavje (Domen Pociecha in Anej Zakonšek).

VDC Zasavje je eden izmed 76 članov Specialne olimpiade Slovenije. VDC Zasavje je postal pomemben člen Specialno olimpijskega gibanja v Sloveniji. To je dokazal z dolgoletnim sistematičnem načinom dela v skoraj vseh športih Specialne olimpiade in promocijo športa za osebe z intelektualno oviranostjo v lokalnem okolju in celi Sloveniji. VDC Zasavje se je dokazal kot odličen organizator tekmovanj, nenazadnje je v 2022 VDC Zasavje organiziral 19. Državne poletne iger Specialne olimpiade Slovenije, kjer se je zbralo preko 350 športnikov iz 50 organizaciji iz cele Slovenije in nenazadnje je Domnu Pociecha zaupana tudi vloga športnega direktorja Specialne olimpiade Slovenije.

Peter Lenart iz VDC Zasavje je povedal: »V tekmovanja se vključujem že več kot deset let. To bodo prve Svetovne igre zame in se jih zelo veselim. Zelo rad tekmujem in se dokazujem, da zmorem. Smo zelo športna družina in veliko tečemo in se udeležujemo različnih tekov po Sloveniji. V Berlinu bom del nogometne ekipe in se zelo veselim novega doživetja.«

Slovenska ekipa se je marca in maja dobila na skupnih pripravah v Mariboru, nogometaši pa so v maju in juniju redno skupaj trenirali in se uigravali. V sredo, 7. junija, je na nemškem veleposlaništvu potekala uradna predstavitev reprezentance.

V ponedeljek, 12. junija, ekipa Specialne olimpiade odleti v Nemčijo. Najprej na tako imenovani host town program, ki je namenjen aklimatizaciji ekipe, spoznavanju kulture, druženju in pripravi na tekmovanje. Po štirih dneh sledi odhod na prizorišče svetovnih iger, kjer bo po veličastnem odprtju iger po vzoru Olimpijskih iger sledilo teden tekmovanj v 25 športih.

»Zelo se veseliva spoznavanja novih prijateljev in dokazovanja, da zmoremo« sta povedala Mitja Čamer in Dejan Antolić.

Igre se zaključijo 25. junija in ekipa se v domovino vrača preko Zagreba 26. junija. Verjamemo in vemo, da polna novih spoznanj, izkušenj in seveda upamo da tudi s kolajnami. Pri Specialni olimpiadi Slovenije niso pomembne medalje, pomemben je pristop, trud, ki so ga vsi do zadnjega vložili v svoje nastope. Saj vemo, da je Specialna olimpiada način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Rezultat te ideje je ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju (intelektualno oviranostjo). Slogan specialno-olimpijskega gibanja se glasi: »Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.« In vemo, da bomo pogumni v svojem poskusu!

Domen Pociecha

Foto: VDC Zasavje