V zadnjem tednu poletnih počitnic za bodoče devetošolke in devetošolce v prostorih GESŠ Trbovlje profesor kemije Aleksander Medveš pripravlja poletno šolo kemije. Za ogrevanje objavljamo zanimiv kemijski eksperiment, ki ga lahko izvedete kar v domači kuhinji, lahko pa vam prinese tudi lepo nagrado.

V prejšnjem nagradnem kemijskem eksperimentu smo spraševali, kaj se zgodi, če v 2-3 dcl kozarec skoraj do vrha natočimo vodo, na kozarcu označimo višino gladine vode, v vodo dodamo tri kuhinjske žlice soli in pomešamo, da se vsa sol raztopi.

Se bo gladila raztopine zvišala? Ostala enaka? Se bo znižala?

Pravilen je tretji odgovor. Neurejene molekule vode se uredijo okoli natrijevih in kloridnih ionov, zato se prostornina zmanjša, gladina pa zniža, pojasnjuje profesor kemije Aleksander Medveš.

Za vas pa smo pripravil že nov kemijski eksperiment.

EKSPERIMENT: Čajno svečko položimo na krožnik. Natočimo centimeter vode in svečko prižgemo. Čez gorečo svečko poveznemo kozarec. Kaj opazimo?

  1. Svečka takoj ugasne.
  2. Gladina vode se dvigne.
  3. Voda se segreje.

Pravilen odgovor nam na info@savus.si sporočite do vključno petka, 9. avgusta, do polnoči. Zraven pripišite tudi svoje kontaktne podatke (ime, priimek, domači naslov). Med vsemi poslanimi pravilnimi odgovori bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel veliko, mehko brisačo za plažo in kuponček za celodnevno kopanje v Thermani Laško (plača eden, kopata se dva).

Naslednji teden vas čaka že nov nagradni kemijski eksperiment. Objavili bomo tudi pojasnilo eksperimenta tega tedna.

Če vas kemija zanima in bi radi preizkusili še več zabavnih eksperimentov, vabljeni, da se med 26. in 28. avgustom udeležite brezplačne poletne šole kemije, ki jo bo v prostorih GESŠ Trbovlje v dopoldanskih urah vodil profesor kemije Aleksander Medveš. Prijave so obvezne, Medveš jih sprejema na e-naslov aleksander.medves@gess.si. Na gimnaziji imajo tudi kemijski krožek, ki se med šolskim letom srečuje ob sredah popoldan po dve šolski uri.

Ravnanje z osebnimi podatki

Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni s pravili nagradne igre in se zavezujejo, da jih bodo upoštevali. S sodelovanjem v nagradni igri se strinjajo in omogočijo izdajatelju Zavodu Savus, Mestni trg 5a, 1420 Trbovlje, da zbira in obdeluje posredovane osebne podatke za namen nagradne igre, objave imena in priimka ter kraja bivanja v spletnem časopisu Savus, po potrebi tudi v časopisu Savus ter na strani Savusa na družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Izdajatelj bo na posredovane e-poštne naslove tedensko pošiljal elektronsko pošto z novicami iz Zasavja in okolice. Izdajatelj obdeluje posredovane osebne podatke v skladu s Splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov in veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Prenehanje uporabe in izbris osebnih podatkov lahko sodelujoči zahtevajo pisno ali elektronsko na naslov izdajatelja.

Savus

Foto: arhiv Savus