sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Na stežaj zaprta vrata

V Hrastniku je v vikendu 23. do 26. maja potekal festival Rdeči revirji, na katerem se je odvilo več kot 40 izjemnih dogodkov. Med njimi je bila tudi  plesno gledališka predstava fizičnega gledališča Fourklor Na stežaj zaprta vrata, ki se je dogajala v in okrog Delavskega doma Hrastnik.

Nadaljujemo z objavami foto reportaž fotografskega mojstra Branka Klančarja s festivala Rdeči revirji. Njegove fotografije tokrat kukajo skozi na stežaj zaprta vrata.

Estetika fizičnega gledališča Fourklor je vse od začetkov prepoznavna po značilni gibalni podobi svojega vodje. Zanj je značilen liričen in melanholičen pristop, pa tudi svežina humorja, domiselnost in iskrivost, neposrednost fizičnosti in teatralnost, v sebi združuje obvladovanje in posluh za različne umetniške medije, hkrati pa je izjemno odprt za sodelovanje s široko paleto soavtorjev.

Predstava Na stežaj zaprta vrata vzpostavlja niz možnih predlogov in načinov, kako ob različnih fizičnih omejitvah prostorov vseeno dosegati občutja svobode. Francoski pisatelj Jean Paul Sartre v svojem delu Za zaprtimi vrati vzpostavlja temeljno premiso, da smo peklensko obsojeni drug na drugega.

Predstava že sama po sebi ponuja primer post-apokaliptičnega interiera in eksteriera zunaj odra, ki ga naseli in v njem sobiva entiteta somišljenikov, odmaknjenih od zunanjega sveta. Ob tem navidezno in dejansko preizkušajo prestopanje meja ter se soočajo z omejitvami skozi različne umetniške oblike. S svojo neposrednostjo ustvarjajo žanrski konglomerat, ki omogoča vzporedna branja osebnega in družbenega ter samosvojo interpretacijo vloge telesa v “novi” družbeni realnosti..

Ustvarjalci in izvajalci: Branko Potočan, Jana Menger, Kristina Rozman, Ana Marija Bagarič, Tajda Podobnik, Veronika Valdes, avtor in izvajalec glasbe Goran Završnik.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Isti avtor