četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Valentin Osredkar

Na današnji dan je v Ljubljani umrl Valentin Osredkar, inovator, ki je imel zanimivo življenje. Rojen je bil v Slavoniji, družina se je pred prvo svetovno vojno preselila v Nemčijo, bil je vojak na ruski fronti, ujet, po njej pa se je ustalil v Trbovljah. Za svoje inovacije je prejel evropske nagrade in tudi najvišjo slovensko nagrado za iznajdbe sklada Borisa Kidriča.

Valentin Osredkar je bil rojen 23. marca 1896 v Irigu v Slavoniji, sedanja Hrvaška. Pred prvo svetovno vojno se je njegova družina preselila v Nemčijo. Ob začetku prve svetovne vojne je bil mobiliziran, poslali so ga na rusko fronto, kjer je bil ujet. Po oktobrski revoluciji je odšel v zbirni vojaški center izpuščenih ujetnikov. Nato je brez dokumentov prišel v Trbovlje, kjer se je poročil in imel osem otrok.  Zaposlil se je v rudniku.

Že med delom v trboveljskem rudniku je pokazal iznajditeljsko žilico in za nekaj izboljšav prejel več nagrad in priznanj. Zaradi reorganizacije se je po drugi svetovni vojni zaposlil v CRD, v Centralnih rudniških delavnicah, ki so se po nekaj letih preoblikovale v STT (Strojno tovarno Trbovlje).

Pri takratnem jugoslovanskem patentnem uradu je 6. decembra 1956 vložil patentno prijavo za izum z nazivom »Jamska stojka«. Na osnovi tega so mu 30. septembra 1958 podelili patent. Stojka Valent, kot so jo uradno poimenovali, je zbudila veliko zanimanje na mednarodnem tehniškem področju. Rezultat tega je bila srebrna kolajna in diploma na 10. mednarodni razstavi iznajdb v Bruslju leta 1961. Stojka Valent je po temeljitih preizkusih in nespornih tehničnih prednostih pred konkurenčnimi stojkami uspešno stopila v slovenske in jugoslovanske rudnike. STT pa jih je uspešno prodajala v več evropskih držav.

To pa ni bil edini patent, ki ga je prijavil Valentin Osredkar, saj je bil na isti razstavi v Bruslju nagrajen z zlato kolajno in diplomo še za nakladalec premoga, ki je lahko deloval pnevmatično ali s pomočjo elektromotorja.

Leta 1963 je Valentin Osredkar prejel nagrado za iznajdbe in izpopolnitve sklada Borisa Kidriča za svoji iznajdbi jamska stojka in jamsko stropno oporje.

Valentin Osredkar je umrl 30. oktobra 1970 v Ljubljani.

MP

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Stane Cenc: Trbovlje, mesto tehniškega razvoja: stojka Valent, Trbovlje, Klub ljubiteljev tehnike, ZMT, 2009

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje Celjskozasavski.si, 2017

Isti avtor