četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Tomo Pitamic

Pred 99 leti se je v Trbovljah rodil Tomo Pitamic. V Zasavju ga ne poznamo (dovolj). Po mamini strani je bil vnuk znanega zasavskega zdravnika Toma Zarnika. Svojo kariero je ustvaril v Sarajevu in v Zagrebu, kjer je med drugim vodil tudi kardiološki oddelek kliničnega centra na Šalati.

Tomo Pitamic se je rodil 28. oktobra 1921 v Trbovljah materi Flori (rojena Zarnik) in očetu Maximilianu Pitamicu. Mladost je preživel v rojstnem mestu in v Mlinšah v zagorski občini. Rodil se je v družini priznanega zasavskega zdravnika Toma Zarnika, ki je bil njegov ded. Torej mu je bila ljubezen do zdravstva položena v zibko. Medicinsko izobrazbo si je pridobil v Zagrebu, na tamkajšnji medicinski fakulteti, prvo službo pa je opravljal na higienskem inštitutu Medicinske fakultete v Sarajevo – delal je kot asistent.

Kasneje se je vrnil v Zagreb, kjer se je zaposlil na kardiološkem oddelku kliničnega centra na Šalati kot pediater in specialist za srčne bolezni. Oddelek je več let tudi vodil. Ni bil le zdravnik, ukvarjal se je tudi s pedagoško dejavnostjo. Leta 1965 je izdal učbenik z naslovom Pediatrija za srednje medicinske šole, leta 1972 knjigo Modificirani kriteriji za klasifikacije revmatičnega kolitisa, leta 1875 pa je izšla njegova knjiga Revmatske bolezni v otroštvu. Objavljal je strokovne razprave (predvsem s področja kardiologije in revmatologije) in bil eden izmed snovalcev klasične medicinske knjige z naslovom Zdravnik v hiši.

Pitamic je umrl 20. oktobra 1976 v Zagrebu.

MP

Foto: Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Rozina Roman (2006): Zasavski rokovnik. Zagorje ob Savi, RCR

Cobiss bibliografija

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjsko zasavski.si, 2019

Previous article
Next article

Isti avtor