petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Minister Jevšek v Zasavju

Včeraj je minister dr. Aleksander Jevšek, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, obiskal zasavsko regijo. V Trbovljah se je sestal z zasavskimi župani ter se udeležil pete redne seje Razvojnega sveta zasavske regije 2021 – 2027.

Sestanek z ministrom in ostalimi zasavskimi župani je gostitelj sestanka, župan Občine Trbovlje Zoran Poznič, zaključil z besedami: »V luči zaostrenih razmer, polnih izzivov, je današnji sestanek dobra priložnost, da vodstva, in s tem župani vseh mest, vključenih v Razvojni svet zasavske regije, dorečemo in uskladimo nekatere postavke iz leta, ki se poslavlja, in obenem določimo glavne smernice strateškega delovanja regije v naslednjih obdobjih.«

Na 5. redni seji Razvojnega sveta zasavske regije 2021 – 2027 so se sestali minister dr. Aleksander Jevšek, poslanec v Državnem zboru Soniboj Knežak, župani in predstavniki zasavskih občin ter predstavniki Zasavske gospodarske zbornice, Regionalne razvojne agencije Zasavje in nevladnih organizacij. Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek je na seji Razvojnega sveta zasavske regije v Trbovljah predstavil program evropske kohezijske politike 2021-2027, ki z letom 2023 Sloveniji omogoča dostop do približno 3,2 milijarde evropskih sredstev.

Minister je izpostavil Sklad za pravičen prehod, ki »je še posebej pomemben za Zasavje«, saj je namenjen prestrukturiranju premogovnih regij zaradi opuščanja rabe premoga. V programu evropske kohezijske politike 2021-2027 je tako na voljo 249 milijonov evrov evropskih sredstev za Zasavje in savinjsko-šaleško območje. Po besedah ministra Jevška bodo prvi razpisi za kohezijska sredstva finančnega obdobja 2021-2027, ki se bo sicer izvajalo do konca leta 2029, objavljeni v prvi polovici leta 2023.

Spregovorili so tudi o pričakovanjih Zasavcev in Na vprašanje, kateri projekti bodo imeli njihovih načrtih. P tem, kateri projekti bodo imeli prednost, pa je minister Jevšek odgovoril: “Tisti, ki bodo prinesli večjo dodano vrednost za Slovenijo.”

Savus

Foto: Občina Trbovlje in Vukašin Šobot


 

Isti avtor