ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

MCH krasi mozaik

 
V kratkem filmu so lahko številni obiskovalci opazili, da se je MCH v času nastajanja mozaika spremenil v pravo gradbišče, ki je počasi dobivalo veličastno končno podobo.

Mentorica Severina Trošt Šprogar je podrobneje pojasnila reliefno slikarsko delo: »Če pogledamo mozaik frontalno, preko vse dvorane, najprej opazimo progo modrih odtenkov, ki se vije od leve proti desni čez cel mozaik in predstavlja reko Savo… Na vodi „plava“ staro veslo, nekaj steklenih račk, ki so jih naredili hrastniški steklopihalci in v vodi tudi tri ribe, največja spodnja simbolizira pramorje, ki je tu valovalo pred 23 do 33 milijoni let … V sredini mandale je rudarska borovnica, majhen črn zob praribe roparice, ki se redko najde v rudniku ali na najdišču fosilov. … Osrednji lik mozaika je ženska figura, ki je alegorija Večnosti in je zato hkrati tudi Preteklost in Prihodnost. V predelu trupa ima veliko rdeče srce, simbol ljubezni, ki nas prepričuje, da nas čaka svetla in naklonjena prihodnost.« Celotna razlaga je priložena ob mozaiku.

Mozaik je navdušil tudi župana Mirana Jeriča, ki je dejal, da je bil priča že mnogim velikim projektom v hrastniški dolini, pa še nobeden ni bil deležen tolike medijske pozornosti kot ta mozaik. »Upravičeno,« je dejal, »saj izžareva pozitivno energijo, medgeneracijsko povezanost in veselje do življenja. Vsega tega je v medijih in med ljudmi, premalo.«

Dodano vrednost dogodku sta ustvarila odlična glasbenika, pianistka Tjaša Šketako in klarinetist Uroš Razpotnik z vrhunskim nastopom.

Fanči Moljk

Isti avtor