Med 26. oktobrom in 2. novembrom v 20 slovenskih krajih poteka 11. ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. Namen akcije je, pravijo organizatorji v Fundaciji Svečka, da namesto pretiranega krašenja grobov s svečami in plastičnim cvetjem, ki predstavlja tudi veliko obremenitev za okolje, sredstva raje namenimo za nakup medicinskih pripomočkov ter za zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

Akcija poteka tako, da v zameno za prostovoljni dar na pokopališču darovalci prejmejo ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se bodo lahko okolju prijazno poklonili spominu na preminule. Na ta način je bilo v preteklih letih skupaj zbranih skoraj 300.000 €.

Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka, ki je organizator projekta: »V času, ko ekološka retorika postaja popularna, se ne smemo ujeti v pasti skrajnosti. Zgolj načelna podpora ekologije ni več dovolj, na drugi strani pa tudi pretiravanje in izkoriščanje ekologije za osebne interese našim zanamcem ne bo prineslo lepše prihodnosti. Pravi trajnostni razvoj omogoča le širša sprememba miselnosti; zmernost pri vsakodnevnem potrošništvu, izbira izdelkov z nizkim ogljičnim odtisom ter zavedanje, da smo onesnaževalci vsi – ljudje in organizacije. Obenem pa smo vsi tudi medsebojno povezani in odvisni. V 11 letih Manj svečk za manj grobov smo v mnogih krajih uspeli spremeniti navade ljudi, ne pa tudi navad tistih, ki odločajo o tem, komu gredo sredstva za zdravstvo. V Fundaciji Svečka obžalujemo, da moramo dobrodelne organizacije po letih opozarjanja v Sloveniji še vedno in celo vse pogosteje zbirati denar za tiste, ki jih je sistem pustil na cedilu. Ob tem pa nam delo otežuje še kompleksna birokracija in nerazumna davčna zakonodaja.«

V projektu sodeluje 140 organizacij iz vse Slovenije in preko 500 prostovoljcev. Fundacija Svečka bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu. V Hrastniku bodo z zbranimi prispevki kupili sodobne aparate za zdravljenje bolnih pri fizioterapiji. V Trbovljah bodo vsem gasilskim društvom v Gasilski zvezi Trbovlje kupili specialne torbe za nudenje prve pomoči. V Zagorju bodo sredstva porabili za nakup namenske opreme za reševanje ob poplavah – črpalke, sesalniki in agregati za reševanje bodo na razpolago vsem gasilskim enotam v Zagorju.

Akcija bo potekala tudi v Litiji, Šmartnem pri Litiji, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Dobrepolju, Dolu pri Ljubljani, Domžalah, Grosuplju, Ivančni Gorici, Savi, Šentjurju, Škofji Loki, Logatcu, Vojniku, Kopru in Vuzenici. Darovati pa bo mogoče tudi na drugih lokacijah po Sloveniji. Tudi letos imajo Slovenci možnost prižgati virtualno svečko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo SVECKA5 na 1919 (prispevek 5 €).

Savus

Foto: AAV