V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi so 3. oktobra pripravili literarni večer s pisateljem Romanom Rozino, ki je v pogovoru s Tatjano Pirc predstavil svoje najnovejše delo z naslovom Po cipresah diši.

Zbirka kratkih zgodb je pri Založbi Modrijan izšla 6. julija. Po cipresah diši »ni knjiga o smrti« kot je zapisano na Modrijanovi spletni strani, »temveč se z njo skorajda koketno spogleduje, jo pri tem detabuizira, ji pogleda v oči in drobovje, se iz nje za hip celo malce ponorčuje, obenem pa ponuja vprašanja, odgovore in nova vprašanja o naših začetkih, koncih in vsem, kar je vmes.«

Delo je izšlo kot zadnje v Modrijanovi zbirki Bralec in eno zadnjih pri Založbi Modrijan. Založba je namreč, kot je zapisano na njihovi spletni strani, sprožila postopek redne likvidacije družbe, tako da ne sprejemajo več novih ponudb za objavo. »Jaz, Roman Rozina, svečano prisegam, da v trenutku, ko sem založbi Modrijan ponudil kratke zgodbe Po cipresah diši, nisem vedel, da bo z njimi ugasnila imenitna zbirka Bralec,« je ob izidu zapisal Rozina. Rozina je tudi avtor jubilejnega stotega dela, ki je izšlo v zbirki Bralec, to je roman Zločin in ljubezen.

Savus

Foto: arhiv Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje