Smo sredi veselega decembra, najbolj razposajenega meseca v letu. Za njim po Silverstrovem sledi po statistikah sodeč najbolj depresiven mesec, januar. Mesec, ko najbolj potrebujemo vzpodbudne besede in topel objem. Vendar tega včasih, ko ga potrebujemo, ne najdemo.

Look deep into the nature 2
Avtor: Severina Trošt Šprogar

Pred kratkim se je znanec odločil zaključiti svojo pot.

Ob tem se mi je v glavi pojavilo milijon vprašanj. Ah, naj gre vse skupaj nekam. Kako? Zakaj? A res ni videl poti naprej? Kaj pa družina, otroci? Ah…

Novica me je kar prizadela. Objel sem ženo in takrat me je prešinilo: Mogoče bi tudi njega rešil kak objem, pa ga v trenutku šibkosti ni našel.

Včasih res rabimo le objem. Niti ne izključno od osebe, ker ti niso vedno ob nas. Včasih je dovolj že objem toplih besed, ki nam dajo vedeti, da smo razumljeni in nas potolažijo.

Za malce manj prijetne dni po novem letu sem zbral nekaj takšnih besed, ki nas lahko potolažijo, ko ni nikogar blizu. Gre za zelo enostavne, pa vendarle izjemno močne ‘objeme’ za tiste težje trenutke.

Če boste kljub temu potrebovali objem – če ne poveste, drugi to težko zaznajo.

1. Moč jutrišnjega dne nastane iz bolečine današnjega. Bolj kot boli, močnejši postanemo.

Neuspehi znajo biti precej boleči. Mamine besede so mi precej spremenile pogled:

“Kar te ne ubije, te ojača. Bolj kot boli, močnejši postaneš.”


2. Vse kar najdeš na svoji poti, je del tvoje poti.

Vse, kar doživljate, je del vaše izkušnje, procesa rasti. Namesto, da se zaradi neprijetnih dogodkov razburjate, globoko zajemite sapo in sprejmite situacijo takšno kot je.

Pravijo, da je na svetu vse pravično – ampak to lahko dojamete šele s pogledom nazaj.

Celotne slike (nikoli) ni mogoče videti iz neposredne bližine. In to je odličen pripomoček za takrat, ko se nam zazdi, da smo v življenju obtičali. Pri stvareh, ki nas ovirajo, se ni težko zatakniti. Te lahko vedno sprejmemo in uporabimo kot spodbudo za rast.


3. Edina pot je skozi.

Otroci se bojijo teme. V vseh mogočih skritih kotičkih vidijo pošasti. Moja mama mi je pogosto rekla:

“Edina pot je skozi. Zapri oči in si zamisli, da si pred vrati. Odpri vrata in pojdi skozi. Na drugi strani pa je prelep, s soncem obsijan vrt, poln rož.”

Če sem storil, kot mi je rekla, sem mirno zaspal. Kadar sem od strahu upiral, pa je rekla:

“Svetloba se nikoli ne boji teme. Vedno je tam, da jo odžene stran.”

To je odlična prispodoba, kadar vas je strah. Če ga želite odgnati, se morate spoprijeti z njim. Kot sem napisal v enem izmed mojih člankov o pasu z orodjem – ko se spopadete s problemom in ga rešite, pridobite novo orodje za pas. S pravim orodjem tisto ni več problem.

Ko se soočite s strahom, ta izgubi svojo moč nad vami.


4. Problemi so posledica šibkega uma.

Nekdo mi je enkrat (sicer v pijanem stanju) rekel:

“Problemi so posledica šibkega uma.”

Ker nisem razumel, sem pomislil: “Zakaj šibkega, a je treba takoj ocenjevati in obsojati?”

Vendar me je nekaj gnalo, da v tem, kar je rekel, poiščem njegov smisel.

Iz drugačne perspektive stvar postane povsem jasna. Ko nas nekaj skrbi, obstaja večja možnost, da se bo to zgodilo. Bolj, ko smo samozavestni in pozitivni, prej bomo uresničili svoje cilje. Poleg tega pa je naš um – tako kot telo – sprva šibek. Da lahko ojača, pa potrebuje več prakse in treninga.


5. Naredi ali ne naredi. ‘Poskusi’ ne obstaja.

Tale izjava, mislim, da pripada velikemu Yodi iz filma Vojne zvezd.

Če hočete postati nekdo, potem ne morete samo malo ‘poskusiti’, ampak morate dati vse od sebe. Vmesne stopnje ni.

In to prav tako velja za vsakodnevne stvari. Ne morete zgolj ‘poskusiti’ biti srečni ali uspešni. Pri teh stvareh ni prostora za polovičarstvo. Če želite nekaj doseči, dajte vse od sebe, ne pa samo ‘poskušati,’ da se zgodi.


6. Ni pomembno, kako močno udarite. Pomembno je, kako močno vas lahko udari, da še nadaljujete.

Tale pregovor izvira iz boksa. Pri življenjskih ovirah to pomeni, da moramo biti sposobni prenesti tudi kak udarec. Ko nas življenje udari, je pomembno, da vstanemo in nadaljujemo, ne glede kako močno nas zadene.

Pogosto velja tudi, da močnejši kot je udarec, boljši je rezultat. Sicer bi verjetno vsi dosegli vse. Ampak, bi potem sploh lahko kdo izstopal in dosegel kaj izjemnega?


7. To, koliko lahko naredite in še izboljšate, nima omejitev.

Moč volje je čudna stvar. To, da ob šefovem izbruhu lahko potrpite, ob otrokovem doma pa ne, ne more biti res. Gre za izbiro.

In ta izvira iz želje po strpnosti. Pri šefu skoraj nimate druge izbire, doma pa si lahko dovolite maščevanja.

Z leti ugotavljam, da to, kar v življenju lahko postanem, delam ali imam, nima omejitev.


Upam, da bi v prihajajočem času tudi te besede koga objele. Sicer pa, poskrbite za objeme. Škoditi ne morejo, pa čutijo jih tako prejemniki kot tudi ‘darovalci’.

Borut Kmetič

(Navdih: Darshak Rana)


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekDarila za vse na Spleticna.si
Naslednji članekDanes dogaja