Slovenski režiser, Zagorjan, Matevž Luzar je na mednarodnem filmskem festivalu Cinedays, ki je potekal minuli teden v makedonski prestolnici Skopje, za celovečerni igrani film Orkester prejel srebrno zvezdo za najboljšega režiserja, so danes sporočili iz Slovenskega filmskega centra, ki je film sofinanciral.

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Zaradi svoje natančnosti in ambicioznosti v filmskem slogu, ki ju je uspešno in prepričljivo izpolnjeval ob vodenju velike zasedbe, nagrado za najboljšo režijo, srebrno zvezdo, prejme najslabša skupina potnikov v Orkestru v režiji Matevža Luzarja

Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov – mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, saj ga je strah, da bo izgubil službo. Dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi. Filmska zgodba se nadaljuje skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadene očetov drugi obraz na gostovanju. Orkester prav tako ne more mimo brezskrbnega drugega življenja in kako uživanje dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher. Veliko vlogo igrajo tudi člani zagorskega Pihalnega orkestra Svea, med ustvarjalci filma pa je veliko vlogo imel tudi Hrastničan Simon Tanšek, direktor fotografije. Scenografka filma je bila Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Film je imel svetovno premiero lani novembra v tekmovalnem programu filmskega festivala v nemškem Cottbusu. Nastal je v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju z Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Slovensko občinstvo si bo Orkester lahko ogledalo od 29. julija na prizoriščih letnih kinov, od 11. avgusta pa prihaja na redne kinematografske sporede. Zasavska premiera filma bo v petek, 29. julija, na mestni ploščadi v Zagorju.

Savus

Foto: arhiv Savus, Gustav film / Mitja Ličen