sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

KS Ravenska vas

Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Ravenska vas v zagorski občini.

Krajevno skupnost Ravenska vas bo v mandatu 2022 do 2026 vodila mag. Saša Jerman, člani sveta KS pa so še Dejan Baš, Tadej Čebin, Uroš Macerl, Nives Likar, Damjana Jerman Černigoj in Franc Jerman.

Krajevna skupnost Ravenska vas povezuje dve zasavski občini – Zagorje in Trbovlje. KS, ki leži na nekaj manj kot štirih in pol kvadratnih kilometrih in na nadmorski višini 424 metrov, nima nobenega gostinskega lokala, ima pa kar precej spomenikov in mnogo čudovitih razgledov na vse strani.

Krajevna skupnost ima svoje prostore v gasilskem domu, ki pa v resnici ni samo to. En del doma je namreč res namenjen potrebam gasilskega društva, v drugem pa se krajani srečujejo ob različnih dogodkih. Eden od prostorov doma je obnovljen in sprejme približno 50 ljudi.

V KS Ravenska vas stojijo kar trije spomeniki žrtvam vojne, eden pri gasilskem domu, dva pa v zaselku Korito, kamor gredo krajani vsako leto prvega maja, ob krajevnem prazniku, na pohod. Obiščejo tudi zaselka Zelena trava in Kraj ter se po krožni poti vrnejo na začetno točko pri prvem spomeniku, nato pa v gasilskem domu pripravijo veselico. Prave razlage, zakaj je prvi maj tudi praznik KS, v knjigah ne najdemo, verjetno je povezan s praznikom dela.

Najbolj znana znamenitost v KS je cerkev sv. Urha, ki je krajane povezovala že v preteklosti, saj zgodovinski zapisi in slikovno gradivo o cerkvi segajo še v čase, ko je bila cerkev poimenovana z nemškim imenom Sankt Ulrich. Tudi sicer ima Ravenska vas turistični potencial, saj ima precej točk, od koder se odpirajo čudoviti razgledi na Trbovlje in Zagorje, vse do Ljubljane.

MD in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor