Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Čemšenik v zagorski občini.

Krajevno skupnost Čemšenik bo v mandatu 2022 do 2026 vodil Mitja Lazar, člani sveta KS pa so še Rado Pirnat, Ema Virant, Martin Matko, Tomaž Turnšek, Boštjan Bebar in Alenka Konšek.

KS Čemšenik leži v severozahodnem delu občine Zagorje ob Savi.  Sodi med najstarejša naselja v občini.  skozi  vas je speljana cesta Trojane-Zagorje ob Savi. Vas Čemšenik je središče krajevne skupnosti z okoli 220 prebivalci. Pomembni objekti v kraju so  gasilski dom, prosvetni dom, šola, župnijska cerkev  Marije Vnebovzete, poslovilna vežica, zadružni dom, v katerem so prostori trgovine, pošte, KS. V KS deluje Prosvetno društvo Čemšenik in Turistično društvo Čemšenik.

Nekoč je bilo to izrazito kmetijsko območje, zdaj pa je čistih kmetij sicer malo, a so polja kljub temu skrbno obdelana, sadovnjaki negovani, hiše in gospodarska poslopja urejena. Ljudje se vozijo na delo v Zagorje, Trbovlje, na Izlake in proti Ljubljani.

O dolgi preteklosti Čemšenika govori marsikaj. Izročilo pravi, da je bila na Plešu nad Brezjem nekoč rimska utrdba, zgovorna priča zgodnje poselitve so razvaline gradu Gamberk in gotski elementi v prezbiteriju cerkve. Ustno izročilo pa govori o turškem obleganju Gamberka in o skrivnem rovu. Mimo Gamberka in Znojil je vodila v Savinjsko dolino in naprej proti vzhodu pot, po kateri so iz Idrije tovorili živo srebro.

Različne naravne in etnološke zanimivosti skrivajo ali razkazujejo tudi pripadajoče vasi: stara poslopja in drevje v Brezju, nad Razborom so kamnite igle, nekje na sredi Čemšeniške planine stoji cerkev sv. Primoža in Felicijana, od koder je lep razgled na Kum, Zasavsko sveto goro, Sveto planino. V Zabrezniku je vredna ogleda Miklavževa cerkev, na Vrheh pa je podružnična cerkev sv. Lenarta. Gepelj iz leta 1610 in stara hišna lipa, skala »baba« v Znojilah in omenjene razvaline gradu Gamberk v Ržišah, stari orehi, tepke in druga naravna dediščina, ki pa tudi tu počasi izginja.

Največje znamenitosti v KS Čemšenik, ki jih je potrebno omeniti, so Cerkev Marijinega Vnebovzetja ter podružnična cerkev Sv. Primoža, Sv. Miklavža in Sv. Lenarta. Omeniti je potrebno tudi grad Gamberk.

Krajani se ponašajo tudi s Čemšeniško planino, ki je druga najvišja vzpetina v Posavskem hribovju. Na območju planine sta dve planinski postojanki: Lovski dom pod Prvinami in Golobova koča na vrhu planine. Koča in sam vrh Čemšeniške planine je dostopen po dobrih in markiranih poteh iz Šentgotarda pri Trojanah, z Ločice, Lok, Izlak ter s trboveljske strani. Do vrha planine je moč priti le peš, od tam pa je zelo lep razgled na okoliške hribe, na Veliko Kozje nad Zidanim Mostom, na Kum, Gorjance, Snežnik, Nanos ter na dobršen del Julijcev, s poti proti vrhu pa se razgrinja tudi panorama Kamniških ali Savinjskih planin.

MD

Foto: arhiv Savus