Na današnji dan leta 2017 je v Trbovljah v 94 letu starosti umrl častni občan Trbovelj Milan Cerinšek. Cerinšek je zapustil izjemno dediščino fotografij in filmskega materiala, povezano s Trbovljami.

Mladost

Milan Cerinšek se je rodil 27. septembra 1923 v Škofji Loki. Živel je v petčlanski družini, ki jo je preživljal oče, soboslikar in pleskar. Družina se je leta 1925 preselila v Trbovlje, kjer se je leta 1937 začel učiti fotografske obrti pri mojstru Weissu. Izkušnje si je nabiral z zunanjimi posnetki, hkrati pa je hitro spoznal, kako pomembno je dokumentiranje fotografskih posnetkov.

Med in po vojni

Med vojno je bil mobiliziran v nemško vojsko. Ko se je pokazala priložnost, je prebegnil v partizane. Po vojni je leta 1946 opravil mojstrski izpit iz fotografske obrti. Zaposlil se je pri rudniku kot tehniški risar, v prostem času pa je opravil še nad 2.000 prostovoljnih ur. Po okoliških vaseh je predvajal poučne filme, pisal parole, risal plakate za prireditve v Trbovljah, oblikoval diplome, risal karikature … Leta 1949 je opravil izpit za kinooperaterja in snemalca. Leta 1950 se je poročil.

Foto dokumentarist

S fotoaparatom je beležil dogajanja na vrtu rudniške restavracije, kabarejske predstave gledališčnikov, bil je kronist športnih dogodkov, fizkulturnih parad, izletov KD Svobode, gradnje Delavskega doma, postavitve spomenika na Trgu revolucije, prvih volitev, prvega TV prenosa iz Trbovelj, prvega avtomobila na Mrzlici in splavitve ladje Trbovlje. Deset let je bil upravnik mestnega podjetja Foto Trbovlje, od leta 1966 do upokojitve leta 1977 pa je bil zaposlen v Strojni tovarni Trbovlje kot propagandist. Po vsej Jugoslaviji je slikal objekte, rudnike in mehanizacijo. Po upokojitvi je še naprej fotografiral in dokumentiral spremembe in dogodke v svojem mestu.

Varuh lokalne dediščine

Milan Cerinšek je oblikoval izjemen fotografski in filmski opus, ki je bil tudi vzorno urejen. V svojem arhivu je poleg avtorskih fotografij urejal tudi fotografije drugih avtorjev in s tem dopolnjeval in pojasnjeval zgodbe, ki jih je želel povedati.

Cerinšek je bil varuh lokalne dediščine in poleg tega še izjemen donator. Na ustanovnem sestanku Muzejskega kluba Zasavskega muzeja Trbovlje (leta 2006) je Zasavskemu muzeju Trbovlje podaril preko 3000 negativov.

Za večno bodo zanamcem ostale njegove fotografije. Še posebej so pomembne fotografije trboveljskih panoram, pa kronologija dogodkov (posebej političnih dogodkov, gospodarskih pridobitev, kulturnih, športnih in planinskih dogodkov, lovstvo), fotografije objektov (predvsem delavski dom, koča na Mrzlici, hotel Ana na Sveti Planini) in nekaterih predelov Trbovelj, dragoceni so tudi njegovi ateljejski posnetki, predvsem portreti.

Filmski zapisi

Cerinšek je posnel tudi nekaj zanimivih filmskih zapisov, povezanih s Trbovljami: Tito in Jovanka v Trbovljah (1967), Telovadba (1968), Avto rally (1970), Odkritje spomenika Spopad z Orjuno (1974), Maturitetni pohod (1976), Pohod STT na Triglav (1976), Vrhe – proslava (1979).

Priznanja

Za svoje delo je dobil številna priznanja. V času Jugoslavije je prejel odlikovanje z medaljo za hrabrost, orden zaslug za narod III, v samostojni Sloveniji pa zlato vrtnico Turističnega društva Trbovlje (2003), svečano listino in najvišje priznanje Planinske zveze Slovenije, zlato značko PZS in PZ Jugoslavije ter zlato Bloudkovo značko.  Leta 2014 je prejel najvišje priznanje Občine Trbovlje. Postal je častni občan Občine Trbovlje.

Milan Cerinšek je umrl 25. novembra 2017 v Trbovljah.

Savus

Foto Celjskozasavski.si

Viri in literatura

Arhiv Zasavskega muzeja Trbovlje

Sabina Lokar, Fotograf, ki to sploh ni hotel biti (pogovor), Zasavski tednik 2014

Robert Čop, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Celjskozasavski.si, 2018


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekUmetnost in recikliranje: uSMETnost