Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Čeče v trbovlejski občini.

Krajevno skupnost Čeče bo v mandatu 2022 do 2026 vodil predsednik Matej Kuhar, člani sveta KS pa so še Katarina Jager Vasle, Danica Kozjek, Franjo Bizjak, Irena Kralj, Iris Fabijan in Franci Zupan.

V Čečah je več hribov z zanimivimi imeni, ki jih je v knjigi Trbovlje – po dolgem in počez popisal Tine Lenarčič. V Ostenku je Žrebljev hrib ali Ostenik (721), ki je stožčasto oblikovan in viden tudi iz Trbovelj. Ime je dobil po Žrebljih, ki so na tamkajšnji kmetiji gospodarili že konec 18. stoletja. Na poti mimo domačije Rihter je na levi hrib Zaspanc, ki je dobil ime po učitelju, ki je prek Katarine in Podmeje hodil poučevat otroke v Marijo Reko in je na jasi pod hribčkom običajno utrujen zaspal. Nad naseljem Svine, omenjenim v urbarju že leta 1265, se dviga Svinski vrh, nad Katarino pa vrh Kunkelj, čez katerega vodi markirana pot mimo Rihterja in Vrharja na Mrzlico. Tu je še vrh Homič v neposredni bližini Mrzlice, ki je tudi mejna točka med Trbovljami in Preboldom.

Na meji med Trbovljami in Hrastnikom ter Preboldom in Žalcem je na višini 1122 metrov priljubljena izletniška točka Mrzlica. Nekaj časa je sodila pod KS Čeče, zdaj sodi pod Žalec. Na Mrzlici je planinski dom, s katerim upravlja PD Trbovlje, in ga vsako leto obišče tisoče planincev.

V krajevni skupnosti Čeče sta dve cerkvi. Večkrat obnovljena podružnična cerkev svetega Marka na Ostenku, omenjena že leta 1617 in podružnična cerkev svete Katarine, prvič omenjena leta 1545, prvotna krščanska kapelica pa naj bi na njenem mestu stala že leta 1010. Ljudsko izročilo pravi, da je bila pozidana na temeljih starega rimskega svetišča in je v povezavi s kamnito ploščo, ki je vzidana na desni strani vhodnih vrat v cerkev. V krajevni skupnosti je tudi več kapel. Znana Papeževa kapela svetega Križa iz 19. stoletja stoji na križišču, kjer desni odcep vodi na Katarino, levi pa v Svine.

V Čečah se skozi leto odvije več prireditev, ki jih pripravljajo člani tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva in prosvetnega društva. Osrednji prostor srečanj je gasilski dom z veliko akustično dvorano in športnim igriščem, ki so ga krajani zgradili s prostovoljnim delom.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus

 


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekŠe nekaj ur po najnižji ceni