Sredi maja so ljubitelje vrhunskega zborovskega ustvarjanja uživali v koncertu Zbora sv. Nikolaja iz Litije. Koncert so pripravili člani Župnijskega pastoralnega sveta Izlake.

Župnijski Dom sv. Jurija na Izlakah je postal ta večer stičišče poslušalcev in mednarodno uveljavljenega zbora, ki je prvič nastopal na našem odru. Z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič je zbor za ta večer pripravil program, ki je združeval sakralno in posvetno glasbo. Zvonko je zadonelo osemindvajset glasov v trinajstih glasbenih delih, ki so nastajala od sedemnajstega pa do dvajsetega stoletja.

Mladostno obarvani zbor je s svojim posebno lepim zvenom izkoristil in predstavil sodobne izrazne možnosti ter s tem navdušil zbrano publiko. Njegovi pevci, ki prihajajo iz osrednje Slovenije, so pokazali poleg talentov, v zakulisju tudi visoko kulturo zbora, ki ga s spoštljivim vodenjem in materinskim odzivanjem vodi zborovodkinja, pedagoginja in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani Helena Fojkar Zupančič. Za komunikacijo s publiko je pred sklopom cerkvenih pesmi uporabila del Pavlovega svetopisemskega pisma Filipljanom.

Drugi del koncerta je pospremila s komentarjem o stvaritvah, ki so jih oblikovali mlajši slovenski ustvarjalci zborovske glasbe. Ti se v teh stvaritvah zgledujejo po ljudskih pesmih v različnih slovenskih pokrajinah. To raznolikost v zvoku, ritmu, jakosti in dialektu je zbor zaobjel pri koncu programa.

Po aplavzu sodeč so poslušalci odhajali na domove z lepimi občutki in bi se verjetno strinjali z mnenjem, da je temu zboru vredno prisluhniti.

HK

Foto: HK