Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V teh dneh predstavljamo zgodbe z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.

Poplave v Lučah 10

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV – 10. del

V eni izmed prejšnjih zgodb sem pisala o cestah, ki trenutno ne omogočajo normalne povezave s »spodnjimi konci«. Omenila sem tudi, da so objekti, ki nudijo nastanitvene zmogljivosti za turistične namene zaprti.

V sami vasi je kar nekaj takih objektov, ki sedaj svoje nastanitve nudijo tistim, ki so ostali brez domov ali so njihove hiše trenutno še neprimerne za bivanje.

V okoliških naseljih je veliko turističnih kmetij, ki nudijo prenočišča turistom in jih razvajajo s svojimi lokalnimi dobrotami in domačimi izdelki. Tu imam v mislih savinjski želodec, ajdnek, obrnjenek, masovnek, mohovt, solčavski sirnek …

Vse te kmetije so sedaj ostale brez edinega vira dohodka. Nekatere kmetije so se v zadnjem času modernizirale na ta način, da so svoje izdelke ponujale v tako imenovanih mlekomatih, jajcematih, mesomatih itn.. Dokler ni bila vzpostavljena začasna povezava, niso imeli možnosti polnjenja teh …matov, kar pomeni izpad dohodka.

Danes nekatere kmetije in zaselki še vedno nimajo normalne električne energije. Pomagajo si z agregati, ti pa potrebujejo gorivo, ki nam ga še vedno dovažajo s cisternami preko Jezerskega.

Naslednja težava je krma za živino. Letošnje leto je bilo glede tega slabo. Kmetje so že prej tarnali, da ne bo krme. Kolikor je je narava dala, so jo pospravili, sedaj je pa še tisto vzelo. Presenečena sem bila, ko sem slučajno izvedela, da so iz Kranjske Gore samoiniciativno pripeljali dva kamiona »šleperja« senenih bal in kock. Pripeljali so jih do Mozirja, višje gor ni šlo, sedaj pa jih kmetje sami vozijo domov, kar vzame ogromno časa glede na cestno povezavo.

Časa pa ni na pretek, saj bi vsak rad čimprej odpravi posledice, ki so jih pustile poplave. Seveda pri čiščenju potrebujejo vsak traktor in prikolico za odvoz uničenega pohištva, odvoz materiala, ki so ga nasuli plazovi, hudourniki in reke ter za zasilno vzpostavitev povezav med zaselki.

Morda kdo pomisli ob tem, pa saj imajo gozdove. Imajo, imajo. Kdo bo pa sedaj delal v gozdovih. Nekaj kamionov za prevoz lesa je odnesla voda, delo na strmih pobočjih je trenutno zaradi razmočenosti terena in plazov še vedno nevarno, sicer pa tako vsi moški in fantje pomagajo pri sanaciji poplav. Tudi, če bi lahko šli spravljat les, kam ga bodo pa vozili. In, spet smo pri cestah, kjer bo treba počasi in po vrsti, najprej za osebna vozila, potem pa za vse ostale. Za nas je cesta res okno v svet.


AK

Foto: AK


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus