Zavedati se moramo, da na ta svet vstopamo, brez da bi karkoli vedeli. In sposobni moramo biti v celoti raziskati vsak kotiček resničnosti. Brez predsodkov, da si ne onemogočimo velikih odkritij, neverjetnih spoznanj in resnic.

Naslednje temeljno načelo je:

RADIKALNA ODPRTOMISELNOST.

Ta je izjemno pomembna. Vemo, da se um – naš ego um – novim izkušnjam in izzivalnim idejam najraje izogne.

Zato moramo narediti korak nasprotno od intuicije, in se radikalno odpreti. Tako radikalno, da bi večino ljudi, ki bi se tako odprli, močno pretreslo.

. . .

To pomeni, da morate biti odprti za vsako idejo, vsak pogled, vsak nauk, ne glede na to, kako smešno ali noro in neresnično se morda sprva sliši. Morda se vam zdi nevarno, ampak je pravzaprav ravno nasprotno.

Odprtost ne pomeni, da boste verjeli v kopico nesmislov. Pomeni zgolj, da ste odprti za raziskovanje različnih idej in perspektiv.

Razlog, da to načelo sprejmemo in mu sledimo, je, da bo naš um sicer, če ne bomo radikalno odprti, prehitro začel ocenjevati in nas tako odrezal od vseh drugih možnosti, ki bi jih še lahko raziskali.

Prav tako vemo, da je mnogo najglobljih življenjskih resnic precej neintuitivnih. Na videz največkrat delujejo smešno in neumno, dokler jih podrobneje ne raziščemo.

Za poglobljeno raziskovanje raznovrstnih življenjskih tem in resnic pa potrebujemo ogromno časa, preden ugotovimo, kako močne in resnične so.

. . .

To pomeni, da moramo ves ta čas ostati odprti. Sicer se zgodi, da samo zmahnemo z roko: “Ah, to je noro. To ne more biti res. To je nerazumno, neumno in religiozno, naravnost grozljivo.”

In to ponavadi storimo, nič od tega pa dejansko ne raziščemo.

Precej bolje je, da te stvari dejansko sami raziščemo. In to je nekaj povsem drugega kot oklepanje ali idealiziranje.

Zanima nas raziskovanje, pravo resnično raziskovanje. Kar pomeni, da ne vemo, kaj bomo našli. Včasih bomo našli odlične stvari, včasih pa tudi grde, slabe stvari.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Tone Hudarin
Naslednji članekPlavalni miting v Celju