Na prireditev Punce v jami se je prijavilo že 130 udeleženk. Dan žena bodo praznovale na svojevrsten način – s tekom ali pohodom po rudniku. Pokroviteljstvo nad prireditvijo je prevzela predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.


Zavod Savus bo ob osmem marcu, dnevu žena (9. marca 2024), pripravil rekreativno prireditev Punce v jami, ki na svojevrsten način obuja tradicijo praznovanja dneva žena in hkrati tradicijo rudarstva v Zasavju. Drugačno praznovanje dneva žena v rudniški jami med Trbovljami in Hrastnikom bo prav gotovo privlačno za udeleženke iz vse Slovenije.


Kaj so Punce v jami?

Rekreativna prireditev Punce v jami ni samo tekmovalna, čeprav organizatorji merijo čas in proglasijo najhitrejše. Ženske lahko jamo tudi samo prehodijo in se družijo. Po teku (hoji) v jami jih čaka tekmovanje v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, druženje, koncert, jamski škrat Perkmandeljc in veliko zasavskega humorja, počastili jih bodo člani Društva copatarjev, ki bodo izbrali tri najbolj simpatične udeleženke, razglasili bodo zmagovalke po kategorijah in podelili še nekaj zanimivih priznanj in nagrad.


Kdaj bodo punce zavzele jamo?

Letošnja prireditev Punce v jami bo v soboto, 9. marca 2024. Perkmandeljc se veseli vsake nove prijave. Nekaj punc je izkoristilo zgodnje prijave po povsem znižani ceni. Še vedno je cena prijavnine ugodna. Doslej se je točno 128 Slovenk že opogumilo in prijavilo na prireditev.


Pokroviteljica prireditve bo Lidija Jerkič

Punce v jami bo letos še posebej z veseljem pozdravila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. Vsem puncam, ki so se že prijavile, in vsem, ki se še nameravajo, je poslala zanimivo sporočilo:

»Drage »jamske punce«!

Punce v jami je posebne vrste prireditev in posebne vrste spominjanja  na mednarodni praznik žensk, 8. marec.

Ženske smo bile vedno tiste, ki smo gradile družbo, skrbele za družino in delale za dobrobit vseh. Tako bo tudi ostalo, dodajamo pa naš vpliv še na drugih področjih dela in življenja. Osvajamo vodstvena mesta, množično vstopamo v politiko, noben poklic ali šport ni več rezerviran zgolj za en spol. Ob vsem tem seveda spoštujemo in cenimo naše moške kolege.

Osmi marec je priložnost, da se pohvalimo s svojimi dosežki in izrazimo ponos za vse, kar smo. »Jamske punce« ste posebne. Ste močne, pogumne in odločne. Ste dokaz, da ženske lahko dosežemo vse, kar si želimo in smo uspešne pri vsem, česar se lotimo.

Zato korajžno v jamo in še bolj korajžno iz nje, vmes pa obilo zabave!«


Kdo pride?

Adrijana, Ajda, Alenka, Ana (tri), Andreja (dve), Anja (pet), Alberta, Anita, Antonija, Barbara (štiri), Damjana, Darja (štiri), Diana, Erika, Gordana, Hiacinta, Irena (štiri), Ivana (2), Jana (tri), Janja, Jasmina (dve), Jasna, Jelka, Jerneja, Jožica (dve), Karla, Karmen, Katja (tri), Klara, Klavdija, Kristina, Ksenija, Lara (dve), Lidija, Liljana, Maja (štiri), Manca, Marcela, Marija (pet), Marijana, Marjeta (štiri), Marta (dve), Maša, Mateja (tri), Melita (dve), Milena (dve), Miri, Mirsada, Mojca, Nataša (tri), Nina (tri), Nives (dve), Nuša, Olga, Patricija, Pavla, Petra (tri), Polona, Renata, Romana, Sabina, Sara, Simona (dve), Sonja, Suzana, Špela (tri), Tanja, Teja, Tina (dve), Tjaša, Urška (štiri), Vanja, Veronika (dve), Vesna, Zala, Živa.


Od kod so pogumne punce?

Zadnje prijavljene punce so med kraje, od koder prihajajo udeleženke prireditve, vpisale kar nekaj lepih slovenskih krajev: Braslovče, Ivanjkovce, Križe, Krmelj in Žiganjo vas.

Punce sicer prihajajo od vsepovsod. Pa poglejmo, kateri kraji so že zastopani na Puncah v jami: Bevke, Bobovek, Bovec, Bovše, Braslovče, Brezje (pri Čemšeniku), Celje, Čemšenik, Dobrova, Dobruška vas, Dol pri Hrastniku, Dol pri Ljubljani, Domžale, Drapšinova vas, Gabernik, Gorenja vas, Gorenja vas, Gradišče pri Litiji, Hrastnik, Ivanjkovci, Izlake, Izola, Kamnik, Kisovec, Koper, Kovk, Kranj, Križe, Krmelj, Krško, Latkova vas, Lesično, Leskovec pri Krškem, Litija, Ljubljana, Ljubljana – Polje, Logatec, Log pri Brezovici, Luče, Lukovica, Makole, Maribor, Marno, Mlinše, Nova vas pri Markovcih, Novo mesto, Petrovče, Prebold, Ptuj, Radeče, Radomlje, Sava pri Litiji, Slovenske Konjice, Stopiče pri Novem mestu, Senožeti, Šempeter, Šenčur, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Tržič, Velenje, Vir, Višnja Gora, Vojnik, Zgornja Polskava, Žiganja vas, Žirovnica.


Prijave

Ne zamudite druženja, dobrega žura in praznovanja, ki si ga boste zapomnile. Le za ženske, ki jih ni strah izzivov! Prijavnica za vas je pripravljena.

Prijava

Za moške

na uho: »Dragi dedci, ne mislit, da lahko sodelujejo na Puncah v jami samo ženske. Tudi vi ste lahko zraven. Kako? Ker niste knapi ali pa bognedaj Perkmandeljci, lahko svojo punco, ženo, hčero, mamo, staro mamo, sorodnico, ljubimko, sodelavko ali pa sploh in oh katerokoli, ki nosi kiklo, prijavite na Punce v jami in ji podarite prijavnino. Bon vam lastnoročno napišem in pošljem po pošti. Vi dodate le še eno rožco, poljub in darilo za dan žena je urejeno. Vaša dama bo mokra, blatna, utrujena, ampak super zadovoljna in vesela. Nikoli vas ne bo pozabila. Pišite na info@savus.si, pa se vse zmenimo.«


Ženske imajo v Zasavju od nekdaj posebno težo. Marsikje nosijo več kot tri vogale hiše na svojih plečih. Iz zgodovine pa je malo znano, da so prav ženske organizirale prvi rudarski štrajk v Sloveniji. V Trbovljah. Tudi prvo praznovanje dneva žena na ozemlju Slovenije so pripravili v Trbovljah leta 1913, 19. marca. Dan žena v Zasavju je še vedno pomemben praznik in ga ženske rade praznujejo. Praznujemo ga še na prav poseben način, s prireditvijo Punce v jami.


Savus

Foto: osebni arhiv (L. Jerkič) in Savus


 

Prejšnji članekNominiranec Iztok Kovač
Naslednji članekRazstavo selijo v Hrastnik