Težave s prostato so pogoste, zlasti pri moških starejših od 50 let. Povečana prostata je lahko za moške precej neprijetna zaradi tegob z uriniranjem, ki bistveno poslabšajo kakovost življenja.

Kaj je prostata?

Prostata je majhna spolna žleza, ki jo najdemo samo pri moških. Nahaja se tik pod sečnim mehurjem, kjer obdaja začetni del sečnice, skozi katero moški izločajo seč in semensko tekočino. Zdrava prostata je po velikosti in obliki podobna orehu, vendar se s starostjo povečuje.

Katere so najpogostejše bolezni prostate?

  • Benigna hiperplazija prostate (BHP) je ena najpogostejših bolezni pri moškem, ki se običajno ne razvije v raka prostate, povzroča pa težave z odvajanjem urina. Vzrok za povečanje prostate je povezan s hormonskimi spremembami, ki nastanejo s staranjem moškega.
  • Vnetje prostate (prostatitis) prizadene predvsem moške srednjih let. Pojavi se akutno kot močna bolečina v presredku in spodnjem delu trebuha. Vnetje se lahko ponavlja in se prevesi v kronično vnetje.
  • Povečana prostata je lahko znak bolj resne bolezni raka prostate, ki se večinoma razvija počasi in ne povzroča simptomov. Rak prostate se večinoma pojavi pri moških nad 65. letom. Družinska anamneza raka prostate lahko poveča tveganje.

Kako prepoznati težave s povečano prostato?

Pritisk povečane prostate na mehur in sečnico prizadene vaše običajno odvajanje urina.

Z mednarodnim vprašalnikom IPSS (International Prostate Symptom Score) lahko ocenite, v kolikšni meri so se težave pojavile pri vas.

Rezultati skupnega seštevka točk IPSS:

  • 0-7 točk – brez težav s prostato oziroma blage težave: Nimate težav s prostato, ali pa so te zgolj blago izražene. Že na tej stopnji so smiselni preventivni ukrepi, ki bodo upočasnili napredovanje težav.
  • 8-19 točk – zmerne težave s prostato: Znaki kažejo na zmerne težave s prostato. Na tej stopnji priporočamo ukrepe, ki bodo omilili neprijetne znake.
  • 20-35 točk – izrazite težave s prostato: Vprašalnik je pokazal, da imate zelo izrazite težave s prostato. Posvetujte se z vašim zdravnikom, ki bo odločil o najprimernejšim zdravljenju.

Simptome, ki so navedeni v vprašalniku, lahko poleg poveča prostate povzročajo še mnoge druge bolezni, zato je pred potrditvijo diagnoze potreben pregled pri vašem zdravniku.

Glede na simptome zdravnik opravi telesni pregled in določi dodatne preiskave, npr. preiskavo ravni za prostato specifičnega antigena PSA v krvi (njegova raven je zvišana pri moških z benignim povečanjem prostate, vnetjem prostate ali pri raku prostate).

Če povečane prostate ne zdravimo, bolezen počasi napreduje in lahko povzroči različne zaplete (npr. okužbe sečil, sečne kamne, popolno zaporo sečne poti, …).

Težave z mokrenjem so zelo intimna in osebna težava, zato se bolniki redko odločijo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. Zgodnje odkrivanje bolezni prostate omogoča uspešno zdravljenje, zato ne odlašajte s pregledom. Ne dopustite, da bolezen prostate postane gospodar vašega življenja.

Marko Jurič, mag. farm.